Parodontologia
Parodontologia se ocupă cu tratarea bolilor parodontale care apar, de la gingivite simple până la parodontopatia marginală profundă (parodontoză).
Conform O.M.S., peste 20% dintre adulţii cu vârsta între 35 şi 44 de ani suferă de o afecţiune parodontală. Boala parodontală poate fi identificată prin înroşirea şi inflamarea gingiei, sângerarea la periaj, durere la nivelul ţesuturilor moi în timpul masticaţiei sau doar la contact cu anumite alimente, puroi ce iese pe lângă dinte şi gingie, sau dintr-un punct situat în gingie (fistulă).
Boala parodontală apare pe lângă modificarea microbiocenozei locale, prin blocaje psihice, stres mai mare decât poate susţine corpul, situaţii de viaţă pentru care persoana nu poate obţine o adaptare personală favorabilă. Mult timp a fost considerată greu tratabilă sau netratabilă, până la momentul în care s-a înţeles necesitatea unei echipe pluridisciplinare în care să lucreze medicul stomatolog care acţionează local împreună cu:
- un medic generalist care identifică dacă se corelează un sindrom de colon iritabil, un sindrom de intestin subţire permeabil, o microbiocenoză generală neadaptată corpului sau chiar agresivă, probleme de sănătate generale cu reverberaţie la nivelul ţesuturilor moi din gură;
- ortodont care verifică şi modifică adaptarea dinţilor unul la celalalt; și mai ales
- un psiholog pentru a scădea fragilitatea personală la evenimentele de viaţă ce determină acutizările specifice în dinţi de fierăstrău, modificarea hărţii personale, aşezarea hărţii personale pe teritoriu, creşterea încrederii de sine, alte modificări comportamentale.
- un osteopat care prin tehnici specifice repozitioneaza oasele corpului intr-o pozitie corecta si lucreaza bland asupra pozitiei organelor interne.
- un terapeut cranio-sacral care care prin metode foarte blande abia sesizabile indeparteaza sentimentele blocate in corp si secundar determina corpul sa realizeze vindecari de durata in situatii fara raspuns la tratamente curative de alt tip.
- prin terapia ESG cu Aparatul dr Bogdan Vladila, care in interval de aproape 2 luni, prin simpla purtare a gutierei speciale asigura vindecari de adancime ale tesuturilor parodontale prin sunetele emise.
Protocolul de lucru
La noi în cabinet protocolul de lucru implică, după examinarea radiologică şi clinică specifică, aplicarea de tehnici chirurgicale clasice de tip detartraj supra şi subgingival atent efectuat, periaj, air-flow, chiuretaj în câmp închis, chiuretaj în câmp deschis, aplicare de biomembrane , bio-os; dar şi tehnici non-chirurgicale integrative cum sunt: terapiile psihologice adaptate situaţiei, terapii cu plante sau homeoterapie, terapia ESG, în colaborare externă.
- Terapiile psihologice fac parte din complexul terapiilor psihosomatice, integrative şi transpersonale. Alegerea modului de acţiune aparţine psihologilor colaboratori şi este adaptat permanent situaţiei prezentate.
- Fitoterapia sau homeoterapia este de asemenea în colaborare externă, însă vom vorbi mai detaliat în cabinet.
- Terapia ESG este o terapie complexă realizată cu aparatul inventat de dr Bogdan Vlădilă, detalii voi oferi în cabinet dacă va fi necesar şi terapia se aplică cazului.
- Dacă afectarea parodontală este determinată de înghesuiri sau spaţieri dentare se va obţine colaborare pentru ortodonţie şi, sau terapie cranio-sacrală.