Parodontologia

Medicină dentară integrativă din 2008

Parodontologia se ocupă cu tratarea bolilor parodontale care apar, de la gingivite simple până la parodontopatia marginală profundă (parodontoză).

Conform O.M.S., peste 20% dintre adulţii cu vârsta între 35 şi 44 de ani suferă de o afecţiune parodontală. Boala parodontală poate fi identificată prin înroşirea şi inflamarea gingiei, sângerarea la periaj, durere la nivelul ţesuturilor moi în timpul masticaţiei sau doar la contact cu anumite alimente, puroi ce iese pe lângă dinte şi gingie, sau dintr-un punct situat în gingie (fistulă).

Boala parodontală apare pe lângă modificarea microbiocenozei locale, prin blocaje psihice, stres mai mare decât poate susţine corpul, situaţii de viaţă pentru care persoana nu poate obţine o adaptare personală favorabilă. Mult timp a fost considerată greu tratabilă sau netratabilă, până la momentul în care s-a înţeles necesitatea unei echipe pluridisciplinare în care să lucreze medicul stomatolog care acţionează local împreună cu:

Protocolul de lucru

La noi în cabinet protocolul de lucru implică, după examinarea radiologică şi clinică specifică,  aplicarea de tehnici chirurgicale clasice de tip detartraj supra şi subgingival atent efectuat, periaj, air-flow, chiuretaj în câmp închis, chiuretaj în câmp deschis, aplicare de biomembrane , bio-os; dar şi tehnici non-chirurgicale integrative cum sunt: terapiile psihologice adaptate situaţiei, terapii cu plante sau homeoterapie, terapia ESG, în colaborare externă.

Scroll to Top