Protetica

Medicină dentară integrativă din 2008

Protetica fixă este acea parte a medicinei stomatologice ce se ocupă cu refacerea prin protezare lipită pe dinţi sau implanturi, piesa protetică fiind o incrustaţie, faţetă, coroană dentară sau punte dentară ce se lipeşte pe dinte cu materiale speciale.
Incrustaţia este o lucrare ce se realizează pe o porţiune mai mare de dinte, din ceramică, la laborator. Are avantajele stabilităţii dimensionale şi structurale în timp. Se cimentează pe dinte cu materiale speciale. 
Faţeta dentară se folosesşte în general pentru dinţii frontali cu aspect fizionomic nesatisfăcător sau poziţionaţi altfel decât ar fi coerent cu imaginea generală, sau care oferă dificultăţi în vorbire. 
Coroana dentară îmbracă dintele cu totul şi îi oferă încercuire, rezistenţă crescută, refacerea coronară necesară. Materialele din care este făcută pot varia de la aur dentar(palidor), argint dentar (paliag), integral ceramică sau metalo-ceramică

Protetica mobilă se ocupă cu protezarea în situaţiile în care nu putem folosi doar dinţii pentru a construi o lucrare protetica, sau folosim un număr mic de implanturi pentru a proteza lipsa unui număr mare de rădăcini dentare, peste care este aşezată o lucrare ce se va simţi ca şi cum dinţii ar fi fixi.

Aceste lucrări se numesc proteze dentare şi pot fi realizate clasic din răşină dentară dură şi dinţi din compozit, sau modern, dacă situaţia permite, din material flexibil şi dinţi de compozit.

Materialele folosite, atent selecţionate de mine şi de către tehnician, sunt sănătoase pentru corpul uman, nu conţin metale grele care să determine intoxicaţii, iar seria de dinţi este atent curăţată de tehnician înainte de folosire.

Tot la această categorie intră protezele scheletate care sunt proteze ce conţin o parte fixă pe dinţi, sisteme speciale de prindere şi eventual un schelet cu rol de proteză. Sunt mai fixe, mai plăcut de utilizat. Protocolul de lucru fiind variabil, nu pot oferi aici o idee generală la care să te aştepţi.

Scroll to Top