Psihoterapie asociată tratamentelor dentare

Psihologia este ştiinţa care studiază comportamentul uman, inclusiv funcţiile psihice şi procesele mentale ca inteligenţa, memoria, percepţia, precum şi experienţele interioare şi subiective cum sunt sentimentele, speranţele şi motivarea; procese fie conştiente, fie inconştiente. 

Psihoterapia psiho-somatică este o sub-ramură a psihologiei medicale, care pune în cadrul patologiei, problema unităţii dintre psihic şi somatic concepţie care înseamnă, în primul rând, o revalorizare a personalităţii bolnavului şi a importanţei componentei psihice în cadrul bolilor. Este o ştiinţă cu adânci rădăcini în istorie. Platon, în celebrele lui dialoguri Charmides, spunea despre medicina strămoşilor noştri că: „nu trebuie să încerci a vindeca ochii fără să vindeci capul şi nici capul fără trup, la fel nici trupul fără de suflet….căci,toate se trag din suflet, atât cele rele cât şi cele bune ale trupului şi ale fiinţei noastre întregi, revăsându-se din suflet, aşa cum se răsfrâng de la cap asupra ochiului.”

Psihoterapia transpersonală oferă o abordare holistică, prin terapii cu număr redus de şedinţe, ce se adresează, prin accentul pus pe rolul unui spirit sănătos în vindecare, nevoilor fizice, mentale, sociale, intelectuale şi emoţional – creative. În psihoterapia transpersonală se consideră problema apărută ca fiind un simptom, o reacţie normală la o situaţie anormală. Prin terapie se identifică cauza emoţională de bază a simtomului prezentat şi se primeşte ajutor în identificarea şi explorarea posibilelor acţiuni ce pot fi întreprinse. Se relevă ceea ce este funcţional, coerent cu propria persoană, sănătos şi apoi înveţi cum să le foloseşti activ. Astfel, ca rezultat, se obţine o viaţă mai motivantă, în care se accesează mai bine propriul potenţial. Secundar se obţine vindecarea somatică ce a fost prezentată ca simptom iniţial. 

Având în vedere variabilitatea terapiilor psihologice nu pot oferi un protocol general de lucru.

Scroll to Top