Terapia odontală copii
Medicină dentară integrativă din 2008
Terapia odontală la copii spre deosebire de adulţi se adaugă, în terapie:
- Modificări comportamentale pentru obţinerea unor dinţi puternici şi sănătoşi,
- Îndepărtarea unor credinţe ce nu sunt favorabile dezvoltării armonioase
- Adăugarea unor obiceiuri noi, sănătoase pentru evoluţia copilului şi echilibrarea părinţilor.
Vorbesc despre părinţi pentru că un copil cu probleme dentare afectează viaţa familiei, uneori destul de mult, iar alteori arată părinţilor situaţii pe care aceştia nu le-au observat. Tind să consider că cei mai importanţi profesori în viaţă sunt copii, prin situaţiile cu care se confruntă părinţii în creşterea lor.
Protocolul de lucru
- Prima şedinţă stăm de vorbă, iar dacă există o situaţie cu durere încercăm funcţie de acceptabilitatea copilului să lucrăm. Primul şi cel mai important aspect este ca copilul să mă accepte ca terapeut. Dacă acest lucru nu se întâmplă, îţi voi spune acest lucru imediat cum îl observ.
- Stabilesc o relaţie de colaborare cu copilul prin joacă printr-o metodă elaborată de-a lungul anilor împreună cu psiholog Gheorghe Rotariu şi cu sfaturile câtorva psihologi specializaţi în terapii pentru copii.
- Le spun, in joacă, câteva reguli de bază pentru lucrul cu dinţii şi le obţin aprobarea pentru a lucra împreună.
- Ne jucăm cu jucăriile mele (unitul dentar, turbina, contraunghiul, trusa de consultaţie, şi orice alceva am nevoie în terapie).
- De obicei la a treia sedinţă încep eu să lucrez la dinţii copilului, până atunci lucrează cu ceea ce îi dau ca temă pentru acasă, cu ajutorul părinţilor.
- Folosesc doar materiale biocompatibile, nu folosesc compozite colorate, glassionomeri sau lucrări protetice la copii, deoarece am descoperit lipsa de relevanţă clinică în timp a acestora, ba chiar uneori am observat agravări ale situaţiei prezentate, prin aplicarea lor.
- Stabilesc împreună cu părinţii vizite la pediatru care lucrează integrativ şi le ofer protocolul de lucru acasă cu copilul cât se poate de des, eventual zilnic.
- Uneori, voi cere să monitorizez copilul la telefon, pe lângă şedinţele din cabinet, pentru a avea o evoluţie în direcţia dorită.
- La copiii la care este necesar, voi cere să ne vedem săptămânal pentru lucru adaptat sistemului intern de valori al copilului.