Albire dentară Bio şi pudră pentru dinţi din plante

Salutare din Colţul de sănătate Dentree. Georgiana şi Gogu vă doresc să aveţi ocazia să zâmbiţi des, sănătos şi frumos.

Răspundem prin acest articol valului de întrebări despre cum se poate face o albire dentară sănătoasă sau bio.

Recunosc, reţeta este primită de la doamna Daniela Gheorghe în cabinetul de medicină dentară, căreia îi mulţumesc şi public pentru „reţetele de la bunica”.

Cu ocazia acestui articol lansăm Concursul „reţeta bunicii”.

Pentru cei ce vor prezenta reţete medicale vechi, naturale ce pot fi aplicate în domeniul dentar, după verificarea lor cu un grup de medici, vor primi 1000 lei noi sub forma unor tratamente dentare la alegere, la mine în cabinet, excepţie tratamentele ce necesită aportul tehnicianului sau şedinţe de psihoterapie cu Gogu.

În 2010 am realizat o promoţie accesată de aproape 500 de persoane de albire dentară denumită atunci bio prin curăţarea dinţilor cu bicarbonat de sodiu prin aparatul de air-flow. Se obţine astfel o culoare mai alba cu 1-2 nuanţe fără a afecta deloc structura dintelui, ba dimpotrivă îi face bine. Această metodă de albire o aplic în continuare în cabinet.

Albirea dentară bio

Dintele este o membrană biologică semipermeabilă, cu dublu sens. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, acest organ, fabulos din punctul meu de vedere, se hrăneşte inclusiv din salivă prin schimburile de substanţe (ioni, soluţii hidrice) ce au loc la suprafaţa smalţului sau cementului între pulpa dentară şi lichidul bucal. De asemenea, elimină substanţe în salivă pe principiul presiunii parţiale a fiecărei substanţe la întâlnirea unei membrane între două medii. Ideea de membrană biologică apare într-o carte bine cunoscută medicului stomatolog numită Cariologie şi odontoterapie restauratoare, pagina 35.

Consumul de alimente colorate natural sau artificial determină modificări de până la 4 nuanţe a modului în care se vede dintele.

Puţini oameni ştiu că dentina are nuanţe de maro, iar smalţul nuanţe de albastru. Însă el fiind transparent, culoarea vizibilă de fiecare dintre noi este de „alb dentar” ce tinde ca nuanţă către maro, galben, gri sau albastru.

Mai jos este cheia de culori dentare clasică aranjată în ordinea intensităţii culorii galbene sau maro din culoare.

Albirea dentară constă în eliminarea substanţelor galbene, maro adsorbite la suprafaţa smalţului din alimente. Produsele comerciale ce pot fi folosite în cabinet pentru a albi dinţii cu până la 8 nuanţe, cele mai sigure, conţin perborat de sodiu, mecanismul prin care albeşte fiind de oxidare chimică a suprafeţei smalţului. Oarecum seamănă cu albirea rufelor cu produse ce conţin peroxid de hidrogen. Se produc bule care scot petele de pe suprafaţa dintelui. Din pacate toate produsele ce acţionează prin oxidare pot determina o sensibilitate dentară remanentă la dulce, rece, cald, acid, acru. În plus acesta este un tratament cosmetic ce necesită să fie repetat la un interval de timp variabil funcţie de fiecare persoană în parte. De fiecare dată riscul apariţiei durerii este acelaşi, chiar dacă anterior nu a durut.

Am căutat câţiva ani o altă soluţie, pe care am primit-o într-o zi de la o pacientă care ştia de interesul meu de a aplica medicina integrativă în cabinet.

Reţeta este de aplicat acasă, însă sfatul meu este să aveţi un control stomatologic la ficare căteva zile pe parcursul celor două săptămâni de modificare a zâmbetului dvs.

Se iau câteva lămâi şi se curăţă coaja galbenă pe răzătoare. Aceasta o folosim la prăjituri minunate. Coaja albă astfel rămasă se recoltează de pe pulpă şi se pune la uscat lent, la întuneric. După ce s-a uscat se dă prin râjniţă până când devine pulbere foarte fină. Se depozitează într-o cutie sau borcan curat.

După ce vă spălaţi pe dinţi, de două ori pe zi, se freacă uşor cu degetul pe dinţi, atât cât se ia când degetul este umezit şi trecut prin pudră. Albirea dentară bio este bine să fie aplicată în perioadele iunie-iulie şi/sau noiembrie-decembrie respectând conceptele lojilor energetice din acupunctură.

Din studiile observaţionale întreprinse de mine personal timp de 5 ani, metoda nu are efecte secundare dacă este aplicată exact aşa cum am declarat mai sus.

Reţeta de pudra dentară bio

Se iau:

  • 3 linguriţe de salvie
  • 1 linguriţă de rozmarin
  • 1 linguriţă de coada şoricelului
  • 1 linguriţă de sare de Slănic Prahova (obligatoriu această salină, altfel reţeta nu funcţionează)

Se întroduc în râjniţă şi se fac pudră foarte, foarte fină. Se depozitează într-o cutie curată.

Se udă periuţa, cu peri medii sau moi şi se efectuează periajul conform indicaţiilor primite de la medicul dentist.

Ambele reţete, fiind din plante, necesită respectarea principiilor fitoterapiei şi indicaţiile fiecărei plante în parte, motiv pentru care insist să vă văd zâmbind tot mai alb pe perioada utilizării lor la întervale adaptate personal.

Spor în toate şi soare în suflet.

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top