Ceaiul, uleiul de cuișoare și dinții

Lia s-a programat cu o săptămână înainte. Nu o văzusem de mult, un an a trecut de când am adus-o la echilibru cu tot ce avea, ca probleme dentare. O femeie mică de statură, foarte activă, cu puține ore de somn datorită pasiunii pentru ceea ce face, fâșneață și foarte feminină, de 42 de ani. Dinții ei sunt mari, frumoși cu o culoare albă naturală (un A1, pentru cunoscători) aliniați în maxilarele încăpătoare. Gingiile un pic fragile constituțional, dar nimic nerecuperabil, cu un pic de atenție și blândețe.

A întârziat, deși este prima oară când se întâmplă asta. Studiez mobila albă cu albastru din cabinet, mă uit la microscop să văd dacă l-am oprit, mă tot ridic de pe scaunul de la birou și merg la ușă să văd că nu stă pe sală, așteptând să fie invitată înăuntru. Apare după 15 minute respirând des, de la cele două etaje urcate, cu părul blond cu reflexe cărămizii un pic dezordonat, cu geaca pe mâna stângă și geanta în mâna dreaptă.

Speram să fie un control de rutină, însă surprizele zilei abia începeau să apară, pentru mine. Doamna de fier, cum este poreclită în compania la care lucrează, a intrat hotărâtă pe ușa cabinetului, mergând similar unei feline, pe marmura roșie de Rușchița, cu balerinii Barefoot de care s-a îndrăgostit de câțiva ani. A lăsat neglijent geanta de aceeași culoare cu balerinii, pe scaunul de lângă biroul meu, și-a trecut telefonul pe silent și mi-a înmânat o radiografie realizată cu puțin timp înainte.

„Iartă-mă că am întârziat, la radiologie era coadă și am zis că o să îți trebuiască și asta, la ce mi se întâmplă. Mă așez acum, să te uiți te rog frumos la un dinte care mă sâcâie de vreo 10 zile și nu înțeleg ce are. Să știi că i-am pus ulei de cuișoare direct pe el, cu un bețișor de urechi și l-am ținut acolo, cât am lucrat singură în birou ca să pot să amân, până am ajuns la tine. Am avut mult de lucru zilele astea și nu am putut ajunge mai repede”.

Se oprește din vorbitul rapid, pentru că îmi vede limbajul non-verbal și că m-am agitat brusc.

I-aș spune că deja știu ce problemă are la acel dinte, însă pentru prima dată după mult timp simt o furie enormă răbufnind în mine, pentru că am muncit mult cu acest dinte să îl echilibrez. Îmi simt gura încleștată și mă rotesc rapid după o trusă de consultație, bavete, mănuși, mască. Le aduc pe toate pe masa de la unit și abia atunci realizez că Lia tace de mai bine de 30 de secunde, moment rarisim.

„Georgiana spune-mi de ce ești nervoasă. Te văd…Ne cunoaștem de ceva timp. Ce nu e în regulă cu uleiul de cuișoare, că tot ce am citit eu pe internet, îl face panaceu universal pentru dinții și gingiile mele.”

Tace iar și se uită la mine, mă studiază cu atenție. Iar eu nu reușesc de nervi să îmi pun mănușile. Îmi aduc aminte că este vegană, că folosește doar uleiuri esențiale de cea mai bună calitate de la o firma renumită, de tip mlm …

Respir adânc de câteva ori și îmi găsesc cuvintele în sfârșit.

„Cred că am uitat să îți spun, atunci când ți-am lucrat, că uleiul de cuișoare înmoaie compozitele folosite în stomatologie, dacă e ținut mult timp în apropierea lor, direct în gură, nediluat. Am fost atentă la ce mi-ai spus și nu am auzit să spui ceva de un ulei purtător, Lia.”

„Da, așa este, l-am folosit nediluat și direct în gură.”

„Dar peste tot pe internet ți se spune să folosești un ulei purtător. Și compania de la care îl cumperi specifică asta. Cât timp l-ai ținut în gură Lia?”

„Peste o oră în fiecare zi.”

„Și nu te-a usturat gingia?”

„Ba da, dar nu prea mult. Îl scoteam, când începea să usture.”

Pufnesc înfundat și iau oglinda de pe masă întorcându-mă către ea. Mâna îmi tremură ușor de nervi, însă o conving să nu fie trădatoarea emoțiilor mele azi.

„Aș vrea să mă uit la tine în gură acum.” Respir adânc și încerc să îmi controlez emoțiile.

Deschide gura și premolarul lucrat de mine, cu multe canale, cu care mă chinuisem tare mult să îl fac bine, are pivotul atât de moale, că pare făcut din gumă de mestecat.

Pivot din fibră de sticlă îmbrăcat în rășină compozită cu fibre de sticlă, cu duritate similară diamantului după polimerizare, îl pot îndoi acum cu spatula bucală.

L-am scos cu penseta fără nici un efort. Dedesupt gutaperca ce umplea canalele radiculare principale a disparut, iar ele mă privesc negre și mă întristează.

Mă uit la ceilalți dinți din apropiere, care aveau obturații coronare (plombe) din compozit. Aceeași situație. Sunt moi și au devenit maro la culoare. Mă așez ușor pe scaun, să mă gândesc ce să îi fac.

„Ai pus și azi ulei acolo?”

„Da, și azi. Din reflex, am uitat că ajung la tine, în sfârșit”.

Realizează că mă abțin să comentez prea multe și se uită la mine atentă, fără să se miște. Am senzația că a încremenit odată cu aerul și că pentru a respira, eu am nevoie de efort suplimentar. Totul în jurul meu a căpătat greutate.

„Asta înseamnă că azi pot doar să îți pun un pansament provizoriu, pentru că trebuie să se evapore uleiul ca să pot face alte tratamente.” Se uită la mine cu ochii ei albaștrii ce acum par de oțel, ridică mâna dreaptă și mă apucă de încheietura mâinii stângi, lângă mănușă. Îmi prinde privirea și îmi zâmbește forțat.

„Bine Georgiana, mă bucur că nu ai explodat mai tare, că îmi era tare teamă că o să te superi maxim. Să știi că mi-ai spus de uleiul de cuișoare, dar nu te-am ascultat. Mie îmi plac tare mult cuișoarele și uleiul de cuișoare…”

 

Ei bine, Lia nu e singura persoană care mi-a arătat cât de puternic poate fi uleiul de cuișoare.

Aș vrea să fie acest articol cu rol de avertisment, semnal de alarmă, sau cum vrei să îi spui.

Pentru că uleiul de cuișoare este un ulei mai greu decât apa, este singurul cu această proprietate, este intens volatil, motiv pentru care dacă îl pui în gură, va trece de bariera creată natural de salivă pentru celelalte uleiuri volatile și va ajunge la dinți foarte ușor și rapid.

Da, uleiul de cuișoare este raportat că întărește smalțul dentar, că vindecă gingivite, chiar sunt articole întregi pubmed care arată calitățile deosebite ale cuișoarelor. Dar, toate acele studii au fost efectuate pe dantură care nu a primit lucrări dentare.

Așadar, dacă ai obturații coronare, pivoți din fibră de sticlă, lucrări protetice cimentate adeziv, este bine să eviți să aduci în gură, pentru mult timp uleiul de cuișoare, sau chiar cuișoarele ca atare. Altfel ne vom revedea foarte repede, să reluăm aceleași tratamente dentare. Tratamente care puteau fi bine, mult mai mult timp.

Și pentru că trebuie să dau Cezarului ceea ce este al Cezarului, mai jos ai pe scurt avantaje, contraindicații în folosirea cuișoarelor în alimentație și o bibliografie suficient de bogată, pentru a cunoaște mai bine această plantă.

Avantajele cuișoarelor pe scurt:

  • Cuișoarele imediat după recoltare au o cantitate mare de celule stem, fiind muguri de plantă.
  • Eugenolul din cuișoare are eficiență asupra unor patogeni orali: S. Mutans, S. Aureus, H. Pilori, E. Coli, Listeria, Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, S. Typhi, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas intermedia, P. Gingivalis, Enteroccocus faecalis, Herpes simplex, Candida albicans
  • Stimulează producția de salivă și îmbunătățesc fluxul sangvin
  • Întăresc și cresc duritatea smalțului prin aportul de mangan (studii doar pe animale)
  • Sunt antifungice și antiparazitare eficiente
  • Uleiul de cuișoare calmează durerile de dinți și gingivitele. A fost folosit tradițional în tratamentul gingivitelor și cariilor.
  • După 21 de zile de folosire a unei ape de gură cu extract de cuișoare, se poate îmbunătăți sănătatea gingivală
  • Utile în remineralizarea osoasă prin conținutul crescut de mangan (studii doar pe animale)
  • Ceaiul de cuișoare este un bun analgezic și un antiseptic deosebit. Ajută la tratarea aftelor bucale și la îndepărtarea stărilor de greață, când este folosit în cantități mici.
  • Cuișoarele au acțiune stimulatoare pentru plămâni și stomac, se folosesc cu succes în tratamentul astmului (țigările Kretek)
  • Oferă un efect de căldură, energizare și vitalizare
  • Sunt afrodisiace și stimulează memoria
  • Au cel mai puternic efect antioxidant
  • Pot ajuta la calmarea pielii, în cazul iritaților produse prin mușcăturile de insecte
  • Calmează crampele și durerile abdominale, când sunt folosite în cantități mici
  • Pot ajuta în oprirea creșterii tumorilor cervicale
  • Îmbunătățesc funcționarea ficatului gras, reduc stresul oxidativ la acest nivel și reversează ciroza
  • Cresc introducerea glucozei în țesuturi, cresc secreția de insulină (studii doar pe animale)

 

Contraindicații în folosirea uleiului de cuișoare, a cuișoarelor și a ceaiului de cuișoare:

  • Eugenolul este toxic pentru ficat, în cantități mari (mai mult de 12 cuișoare pe zi, sau 5 ml ulei).
  • Au efect de fluidizare a sângelui motiv pentru care sunt contraindicate a fi folosite împreună cu medicația anticoagulantă, aspirină, înainte de o extracție dentară, sau de alte intervenții chirurgicale.
  • Topesc compozitele și gutaperca folosite în stomatologie, motiv pentru care sunt contraindicate la persoanele care au lucrări dentare efectuate cu aceste materiale.
  • Uleiul de cuișoare, folosit direct în gură nediluat în ulei purtător, poate produce ulcerații greu de tratat, gingivită.
  • Femeile însărcinate, sau care alăptează nu pot folosi cuișoarele. Nu există studii efectuate privitor la efectele lor.
  • Copiii este bine să nu folosească cuișoare, sau extracte. Efectul toxic al eugenolului se manifestă la cantități foarte mici.
  • Persoanele cu diabet zaharat au contraindicație oficială pentru această plantă.

Bibliografie:

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top