Copilul nostru și dinții lui

Copilul nostru este o persoana specială cu propriile  credinţe, chiar dacă vârsta poate să ne înşele asupra acestui fapt.

De când s-a născut are un comportament propriu lui/ei, are modul absolut unic de manifestare, comportament, percepţie, învăţare. Nici un copil nu seamănă cu următorul.

Dinţii vor apărea pe arcada in ritm propriu, urmând ca în jurul vârstei de doi ani şi 6 luni  spre trei ani dentiţia de lapte sa fie completă, 20 de dinţi. Aceasta constă în cate 5 dinţi pe fiecare jumătate de arcadă, cuprinzând doi incisivi, un canin, doi molari. Aceşti dinţi sunt denumiţi de lapte datorită aspectului uşor opac, mai alb decât al dinţilor definitivi.

Pe internet veţi putea găsi variate articole despre cum să îngrijiţi dinţii copilului dumneavoastră şi tot ceea ce medicii consideră că dumneavoastră aveţi obligaţia să faceţi pentru copilul dumneavoastră. Din punctul meu de vedere, ca mamă, am să continui acest articol cu metode de a obţine colaborarea copilului dumneavoastră  într-un mod cât mai plăcut cu putinţă.

Începând cu primul dinte apărut pe arcadă se poate face toaleta cu o mica bucată de tifon, sau şi mai simplu cu un disc de demachiaj pe care sigur îl aveţi în casă. Spuneţi copilului că urmează să îi curăţaţi dinţii pentru a deveni mai puternici şi pentru ca să poată muşca mai bine, să mănânce mai uşor tot ceea ce îi place. În această etapă copilul învaţă preponderent vizual şi prin atingerea cu gura. Va înţelege în acest mod că este important să vă ofere colaborarea. Cel mai bine ar fi să reuşiţi să realizaţi toaleta de două ori pe zi, însă dacă acest lucru nu se întâmplă, aduceţi-vă aminte că şi mâine e o zi şi va fi din ce în ce mai bine.

Următoarea etapă constă în folosirea alternativă a unei periuţe tip degetar pe care copii mici în marea lor majoritate o vor accepta cu uşurinţă dacă le-o împrumutaţi să o roadă.

Atunci când copilul mai creşte şi se poate trece la o periuţă cu mâner se va introduce în joacă tehnica de periajrotativ spunând o mica poezioară copilului, eventual cântată dacă vă place:

“Cercuri cercuri noi frecăm, dinţişorii îi curăţăm.”

„Hai să periem dinţii să scoatem afară bubiţele si supărările.”(text elaborat sub îndrumarea unui psiholog specializat în psihologie psiho-somatică).

Arcadele dentare se ţin în ocluzie (cu dinţii strânşi), periuţa se plasează aproximativ perpendicular pe feţele dinţilor din afară şi se roteşte circular în sensul invers acelor de ceasornic. Periuţa va trece şi pe dinţi şi pe gingii. Această tehnică se numeşte Fones, are avantajul de a fi uşor de înţeles şi învăţat de către copilul mic spre deosebire de celelalte tehnici, curăţă atât dinţii cât şi spaţiile dintre dinţi si gingiile. După acest pas rugaţi copilul să deschidă gura larg şi plasaţi periuţa cât mai în spate pe fata dintelui cu care mestecă şi trageţi afară menţionând copilului că „acum ies afară şi bubiţele de pe dinţi” (cariile la aceasta vârstă uneori se pot vindeca fără intervenţia stomatologului ca orice altă bubiţă de pe corp, singura condiţie fiind ajutorul oferit de părinte pentru ca, copilul să înţeleagă că este posibil).

În toată această perioadă aduceţi aminte copilului atunci când se uită cu atenţie la dumneavoastră că în somn corpul creşte şi ca el/ea va deveni mai puternic/-ă. Tot în somn poate arunca toate supărările şi bolile în caca şi pipi, locurile prin care corpul aruncă afară gunoiul care nu îi mai trebuie.

Pasta de dinţi se alege împreună cu copilul dumneavoastră la o farmacie sau magazin din gama de paste de dinţi pentru copii. Vă recomand sa evitaţi pastele fluorurate deoarece fluorul introduce lentoare mentală şi întârzie creşterea. Pentru informaţii suplimentare, internetul vă va ajuta pe temă, mai ales site-urile de cercetare tip pubmed. De asemenea, deşi o perioadă lungă de timp s-au recomandat pastilele cu fluor, în acest moment în urma studiilor existente se recomandă la copii doar în situaţii cu demineralizări dentare mari, sub supraveghere medicală. De asemenea trebuie să ştiţi ca odată început un asemenea tratament, se opreşte doar sub supravegherea medicului dentist.

Pasta de dinţi se poate introduce în ritualul de spălat pe dinţi doar după ce copilul poate lua apă în gură şi să o scuipe repetitiv de cel puţin trei ori. Se poate face acest antrenament în joacă la baia de seara.

Pe periuţă cantitatea de pasta de dinţi pe care o recomand este cât un grăunte de mei (1-2 mm diametru). Având în vedere volumul gurii unui copil este mai mult decât suficient.

Metoda circulară de periaj este recomandată până la apariţia molarilor definitivi în spatele molarilor doi de lapte şi a incisivilor centrali si laterali definitivi (aproximativ 6-7 ani). În acel moment copilul are manualitatea necesară pentru a învăţa metode de periaj mai greu de efectuat. Tehnica ce va fi adoptată se discută cu medicul stomatolog sau ortodont după caz.

Adiţional va mai atrag atenţia asupra rolului extraordinar de important al respiraţiei în dezvoltarea coerenta a feţei copilului. De reţinut că reflexul respiraţiei este unul învăţat după naştere şi nu unul ce există de la naştere. Aerul determina toate cavităţile existente în craniu să se deschidă şi să devină funcţionale. Determină oasele capului să crească coerent.

În afara aducerii aminte des să respire pe nas şi să deschidă nasul tare, mai puteţi opta pentru mici trucuri ajutătoare: exista jucării suflătoare care fac zgomot şi se deschid ca o limbă. De asemenea puteţi să îi daţi să facă baloane din săpun cu acele dispozitive tip cutiuţă cu tijă si cerculeţ. Este de evitat acel pistol de făcut baloane din săpun deoarece scopul dumneavoastră este să educaţi respiraţia copilului dumneavoastră. De asemenea când este supărat/-ă este bine să lăsaţi să ţipe, urle un pic, nu mult, pentru a deschide bine şi plămânii. Ulterior va fi un copil mult mai sănătos decât media şi vă veţi bucura de zile senine cu soare în suflet, aşa cum va doresc.

Pentru orice alte informaţii care mi-au scăpat în acest articol vă stau la dispoziţie cu informaţii pe mail pentruzambetultau@gmail.com sau  la tel 0732 092 835.

Vă mulţumesc pentru răbdarea oferită acestui articol,

Medic dentist Georgiana Petrescu

şi Psiholog Gheorghe Rotariu

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top