Cum vă alegeți terapeutul?

În primul rînd de ce ne ducem la psiholog?

Motivele pot fi singulare sau multiple. Ne ducem atunci cînd realizăm că avem o problemă pe care n-o mai putem rezolva singuri. Sau, atunci cînd dăm crezare celor din jur că avem o problemă şi ne recomandă sub o formă sau alta să ne ducem să „vorbim cu cineva” (în concluzie, ei nu ştiu ce sfat să ne mai dea). Cînd ni se impune, nu uitaţi să specificaţi acest lucru psihoterapeutului.

E de preferat să alegeţi un psiholog care nu este fixat pe o singură metodă de terapie. Întrebaţi ce competenţe are!

Alegeţi terapeutul cu care vă simţiţi în armonie, pe care să-l consideraţi prieten, confesor, pentru că aveţi de parcurs un drum lung împreună. Moreau consideră că „persoana contează mai mult decît metoda”, deoarece dacă nu simţiţi o legătură empatică cu terapeutul nu vă veţi „deschide” sufletul, nu veţi fi sinceri.

Dacă nu veţi fi sinceri cu terapeutul, nu pe el îl veţi minţi ci pe voi!

Pe de altă parte, dacă pacientul nu vrea să se facă bine sau nu este pregătit pentru ameliorare (sau vindecare), nu poate fi ajutat de către terapeut; deducem că pacientul trebuie să fie întîi motivat, apoi tratat.

Cu terapeutul se colaborează, deci, gîndiţi-vă înainte de a deschide uşa cabinetului dacă sunteţi dispuşi la aşa ceva. Priviţi-l ca pe un PRIETEN. Povestea problemei dumneavoastră poate fi utilă pentru amîndoi, iar învăţămintele şi rezolvarea problemei poate fi utilă şi pentru alţii!

Nu solicitaţi rezolvarea problemei instantaneu, pentru simplul motiv că nici problema dumneavoastră nu a apărut brusc! Psihologul nu este vreun zeu atotputernic!

Citiţi, documentaţi-vă, căci nu pe psiholog îl veţi ajuta, ci pe dumneavoastră!

Prima şedinţă este definitorie – studiaţi ambientul cabinetului, dacă puteţi avea o relaţie deschisă, prietenoasă cu terapeutul, metodele pe care le aplică (e bine să ştie cît mai multe), tarifele practicate.

Tarifele sau notorietatea nu sunt relevante, ci relaţia de prietenie pe care o stabiliţi sau nu cu terapeutul! Este posibil să vă faceţi un prieten pentru toată viaţa!

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top