De câte ori se apropie sărbătorile, ne amintim că ne dorim să zâmbim în poze, să avem un aspect plăcut şi deci să avem dinţii sănătoşi şi frumoşi.
În acest articol, cadou pentru anul nou, vă voi povesti două moduri de a remineraliza dinţii şi de a scăpa de sensibilitatea dentară, deştept.
Demineralizarea dentară o întalnesc tot mai des în cabinet, de la forme în care dor dinţii la rece, cald sau dulce până la forme în care mă abţin să ating smalţul dinţilor cu mănuşa pentru a nu îmi rămâne pe degete bucăţi din dinte. Sursele ce se constituie în factori determinanţi sunt multiple şi necesită o discuţie privată la medicul dentist.
Metoda alopată de remineralizare.
Se realizează în cabinet şi acasă, durează până la doi ani funcţie de gravitatea situaţiei. Are avantajul de a fi comodă şi utilă pacienţilor care doresc să fie ajutaţi sau trataţi doar de medic, care nu au timp (necesită mai puţin de 5 minute pe zi).
Necesar: pastă de dinţi specială numita „GC tooth mousse” sau „MI paste plus”. Constă în remineralizari zilnice acasă cu pasta specială, cu verificări la dentist adaptate cazului. Modul de aplicare diferă funcţie de caz.
Ulterior când situaţia permite se efectuează fluorizări dentare în cabinet sub izolare, sau siglilări, desensibilizări.
Dezavantajul metodei: din observaţiile mele sunt cazuri la care rămân sensibili şi nu se remineralizează molarii unu inferiori şi incisivii laterali superiori. Eu personal nu am gasit în zona alopată un răspuns pentru situaţiile întâlnite.
Contraindicaţii relative: nu se cunosc efectele acestor paste în sarcină şi la copii mici.
Conceptul Georgiana Petrescu de remineralizare dentară.
Este un concept care necesită în primul rând timp oferit sieşi de către pacient(ă) pentru vindecare. Este o metodă ce se aplică tuturor tipurilor de demineralizare, după îndepărtarea factorilor determinanţi şi favorizanţi.
Avantajele sunt timpul redus de remineralizare, aproximativ 2 luni din care 2-4 săptămâni pentru incisivi şi canini, 6 săptămâni pentru premolari şi 8 săptămâni pentru molari; vizibilitatea eficienţei muncii în oglindă şi atunci când alimentele sunt reci, calde sau dulci. Nu există contraindicaţii
Necesar: Argilă albastră de Râciu, un pahar, o lingurită din plastic, ulei de susan, migdale coacăze roşii, fragi, un duş bucal (unul fiabil în timp este Waterpik), Perident plast(Pro natura); timp de lucru aproximativ 20 minute pe zi.
Dezavantaje: adaptarea la metoda durează aproximativ o săptămână, timp în care dinţii pot fi uşor sensibili în timpul aplicării argilei;, în primele două săptămâni dinţii pot deveni uşor gri (situaţie puţin vizibilă pentru publicul larg, dar care poate crea un discomfort personal). La gravide se poate folosi metoda parţial.
Mod de lucru:
Se începe cu o vizită la medicul dentist pentru un diagnostic de certitudine, reglarea dietei şi a modului de viaţă. Pentru îndepărtarea factorilor determinanţi şi favorizanţi se urmează sfatul medicului.
Se spală dinţii cu duşul bucal cu apa călduţă la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu la 500 ml apă, dacă demineralizarea nu este foarte mare. Altfel acest pas se introduce mai târziu şi se clăteşte gura luând apă din pahar. Despre întreţinerea duşului bucal vorbim la cabinet.
Funcţie de situaţie, se începe sau se merge în paralel cu aplicări nocturne a unui plasture de Perident plast pe fiecare arcada.
Dimineaţa şi seara se pune într-un pahar cu apă o linguriţă de argilă albastră şi se amestecă aproximativ un minut pentru a asigura hidratarea argilei. Se foloseşte pe post de apă de gură tot paharul încet, încet. De fiecare dată când se umple gura cu amestecul de argila şi apă, se plimbă în gură atât de mult cât este suportabil (3-5 minute este un ideal). Această parte poate fi folosită şi de gravide pentru prevenţia demineralizărilor din sarcină şi de copii mici care pot lua apa în gura şi să o scuipe de 3 ori.
Se iau pe deget câteva picaturi de ulei de susan (orice sursă, este la fel de eficient) şi se masează uşor pe toate suprafeţele dentare. Se ia un pic de apă în gură şi se plimbă pentru a ajunge uleiul în toată gura. Dacă îl tineţi mai mult timp în gură şi îl plimbaţi activ, va ieşi alb şi va efectua şi o dezintoxicare uşoară. La gravide se foloseşte cu multă atenţie la starea personală şi sub ghidajul medicului fitoterapeut sau ginecolog cu cunoştinţe de fitoterapie.
Pe parcursul zilei se mănâncă, funcţie de sezon, migdale (cel puţin 6-8), coacaze roşii şi fragi atât cât vă place.
După cele două luni este necesar un control la stomatolog pentru a se stabili continuarea terapiei. Dacă din orice motiv se întrerupe terapia, se continuă două luni de la momentul reluării.
Momentul ideal de a începe remineralizarea este în ianuarie, sau după prima zăpadă. Se repetă de câte ori este nevoie în lunile martie şi august timp de 21 de zile.
Pasta de dinţi şi periajul dentar, la persoanele la care se poate folosi, se discută cu medicul dentist.
Spor în toate!
Fie ca anul ce începe să vă aducă tot ceea ce vă doriţi şi să vă permită să faceţi tot ceea ce vă place!