Sunt mamă pentru doi copii, iar pentru mine a alăpta este cel mai bun lucru pe care îl pot oferi copilului meu în etapa de creștere inițială. Trecând prin această etapă, am reușit să trăiesc anumite lecții de viață, care m-au determinat să scriu acest articol. Sper să îți fie de folos. Este minunat de ajuns să alăptezi integral de la sân. Sunt însă multe mămici care au nevoie ori să suplimenteze cu formulă, ori chiar să ofere masă doar din formulă copilului lor. Îți ofer niște surse care să îți fie de ajutor pentru toate situațiile posibile, aici și aici.
Îți doresc să reușești să alăptezi integral de la sân.
Dacă totuși lactația nu este suficientă și nu reușești să o crești la nivelul necesar, alege o formulă de bună calitate. Aceasta este de producție organică, din lapte de capră, fără ulei de palmier în compoziție, conține DHA. Decupează ambalajul și lipește-l în agenda copilului, în care scrii detalii medicale despre evolulție. Este posibil ca ulterior să ai nevoie să știi ce a conținut formula folosită. Notează în această agendă când au erupt dinții.
Atunci când oferi formulă copilului tău, la final întotdeauna dă-i ceai neîndulcit pentru a curăța gura de lapte. Câteva înghițituri sunt suficiente. Formula este dulce și mai târziu când apar dinții, poate face carii. Așadar învață-l de la început să bea o gură de ceai neîndulcit, să clătească gura după fiecare masă. În felul acesta nu ai nevoie să folosești tifon, sau discuri demachiante și să chinui copilul. Ceaiul se alege adaptat.
Cel mai important mușchi în alăptare este limba. Ea este necesar să rămănă curată după alăptare, pentru că altfel doare și te poate încurca să crezi că are colici. Limba are un aspect roz atunci când este curată și albă atunci când este încărcată cu lapte.
Tot la capitolul limbă, mai ai nevoie să verifici că frenul lingual este suficient de lung (ața de sub limbă care o prinde de țesuturile de sub ea). Vezi aici un articol. În mod normal moașa, sau neonatologul pot să evalueze acest aspect, însă dacă naști acasă, sau ai nenorocul să nu verifice nimeni acest aspect, o să fie necesar să faci tu evaluarea. Dacă frenul este scurt și copilul nu îl alungește după naștere, prin alăptare (aștepți maxim 2 săptămâni), pot să apară refluxul gastric în jet (ai senzația că vomează tot ce a mâncat, deschide gurița și iese ca de la robinet lapte, în jet) și diareea (mai mult de 8 caca pe zi, moale apos și făcut împrăștiat, care umple scutecul).
Dacă este nevoie să fie tăiat frenul lingual, orice stomatolog te poate ajuta cu această manoperă înainte de o alăptare, sau la unele maternități, unele moașe știu să facă asta. Realizează acest pas înainte de alăptare și pune imediat copilul la sân, pentru că altfel riști să îl mai faci odată. Nu doare la această vârstă, dar poate sângera, foarte puțin. Asta ca să nu te sperii.
Nu recomand să fie tăiat cu laserul, deoarece emite în banda NIR și numai o asemenea încărcătură electromagnetică în gura micuțului nu ai nevoie după naștere. Vezi aici detalii despre laserele din stomatolgie.
Pentru tine ca adult, dacă dorești să știi cum este frenul tău lingual, am un articol lămuritor în acest link și ne vedem la cabinet pentru orice alte detalii.
Următorii mușchi importanți în alăptare sunt maseterii, sau fălcuțele pe care le face bebe. Masează înainte de alăptare obrajii, cercuri-cercuri pentru a ajuta pe bebe să aibă forța necesară pentru a mânca eficient. Daca vezi că adoarme prea repede și după câteva minute se trezește nervos fiindu-i foame, una din cauze poate fi că obosește și nu mai poate suge. Masajul în obraji este și un reflex specific nou născutului, pentru a determina foamea. Așadar, cu răbdare îi masezi obrajii, aștepți să se trezească și în joacă îl întrebi pe copil dacă vrea felul 2, 3, 4, etc până cănd mănâncă suficient pentru a dormi 20-40 de minute. Știi că ești bine atunci când la trezire este fericit și nu plânge.
Dacă ai parte de un haplea care ar mânca sânul tău cu totul, mă bucur mult pentru tine. Totuși masează mușchii maseteri și verifică să rămână limba curată după alăptare. Dacă dor foarte tare areolele mamare, verifică să nu ai fisuri, sau leziuni (nu mă refer aici la mastitele cu infecție) și dacă da, folosește de la farmacie niște protecții din silicon, până când se vindecă tot ce a apărut. Scade conexiunea cu bebe în perioada aceasta, dar poți continua să alăptezi și asta este cel mai important. Pentru ce cremă să folosești, vorbim față în față.
După 40 de zile de la naștere, în ritmul lui, copilul renunță la alăptările de peste noapte în mod natural. Asta ajută mai târziu dinții, deoarece laptele rămas în gură după alăptare, în timpul somnului, provoacă carii. În plus, un copil care doarme întrerupt, are un ficat obosit, ce se poate manifesta prin dermatită atopică, alergii și deficit de vedere (ochii sunt poarta ficatului în acupunctură și medicină energetică).
Ajung astfel și la oprirea alăptării. Sunt multe concepte în piață despre cât timp să alăptezi, iar tu ca mamă vei alege ceea ce este cel mai bine pentru tine și copilul tău. Nu îți spun când să faci acest pas, doar vin cu niște detalii medicale, pe care eu le-am găsit a fi importante de cunoscut, de-a lungul timpului.
Se recomandă să reușesti să alăptezi un an de zile, chiar daca ai diversificat alimentația. A diversifica, nu înseamnă a opri alăptarea. După un an de zile, ia în considerare că vor crește mult în secreția lactată nivelul hormonilor tăi feminini și atunci un copil băiat poate să fie mai feminin în acțiuni și gândire, iar un copil fețiță poate avea un număr mai mare de tantrumuri și o tendință mai mare la a fi geloasă pe mamă. Aceste modificări tind să se acutizeze ulterior în adolescență.
Contează enorm de mult să ai o pernă de alăptare adaptată ție. Iți las căteva link-uri pentru ajutor. Te rog nu considera că le fac reclamă. Mă interesează doar aspectul pernei. Vezi aici, aici sau aici.
La momentul când se oprește alăptarea, pentru a evita furia laptelui, se poate să faci anumiți pași. Te rog contactează-mă pentru mai multe detalii.
Însă, mult mai important pentru mine ca stomatolog este să îți spun care mese se scot și în ce ordine. Numesc asta adaptarea alăptării la nevoile copilului și mamei, nu reducerea ei.
Așadar, primele mese care se anulează sunt cele de noapte, dacă copilul permite, înainte să erupă dinții. Acestea, după o anumită vârstă (6-8 luni aproximativ) se transformă în socializare și în oboseală excesivă pentru copil. Nu aduc un beneficiu fizic sau psihic real.
Copilul trebuie să doarmă cât se poate de mult noaptea, pentru a crește coerent, a da timp organelor să se dezvolte și să treacă din forma lor intrauterină imatură, la anatomia organelor copilului mic și apoi a organelor adulte, dezvoltate complet. Acest pas se face natural atunci când copilul doarme legat 6-10 ore.
Ultima alăptare care se păstrează este cea de dimineață, de la trezire. Aceasta oferă o conexiune foarte bună, un echilibru mental copilului și mamei, oferă bucurie.
Dacă totuși, din varii motive, apar carii la copilul mic, se poate încerca remineralizarea dinților. Pentru a personaliza, este nevoie să ne vedem la cabinet. Nu amâna și nu considera că „oricum se schimbă” acești dinți de lapte. Ei au multe roluri: cresc odată cu copilul, trebuie să mențină spațiul pentru a doua serie de dinți, să ajute la dezvoltarea maxilarelor, să ofere posibilitatea unei alimentații complete și complexe, să zâmbească, să vorbească, să socializeze cu ceilalți copii. Nici nu îți poți imagina cât de duri pot fi ceilalți copii…
La cabinet este necesar să văd ce evenimente din familie, sau din viața persoanei care stă cel mai mult cu copilul, se manifestă la nivelul dinților și ulterior să vorbim despre ceea ce se poate face, personalizat. Ne auzim la telefon pentru o programare și te ajut cu tot ceea ce cunosc.
Să ai soare în suflet și alăptare cât mai plăcută și împlinitoare.