Salutare, pentru ca avem deja luni bune de pandemie declarată şi obligativitatea de a purta mască multe ore din zi, vin cu un nou capitol „Eu cu mine”
În momentul în care porţi masca corect, o mască de calitate, neimpregnata cu silicon (este toxic pulmonar), tinzi să respiri uneori doar pe gură. Mai bine zis una din două persoane tinde să facă acest pas atunci când poartă masca.
Unul din efectele secundare neaşteptate, ale purtării măştii de protecţie a fost deja denumit de stomatologi „gura de mască”.
Într-un raport recent al stomatologilor americani, publicat în New York Post în data de 5 august 2020 (vezi aici si aici), se arată că a apărut un nou sindrom secundar purtării măştilor de protecţie.
Gura de mască constă în apariţia unui miros neplăcut ce se simte de către ceilalţi oameni chiar şi cu masca pe faţă, explozia cariilor dentare, cu evoluţie rapidă, retracţii gingivale cu evoluţie bruscă, rapidă şi apariţia durerii. Aşa cum am mai spus într-un articol anterior, gura omului este populată de microorganisme ce formează împreună un mediu echilibrat numit microbiocenoză locală. Această populaţie de microorganisme determină la rândul ei modul cum sunt populate celelalte organe din corp, fiind principala poartă de intrare în organism a microorganismelor.
În momentul în care din diverse motive se exprimă mai puternic un anume microorganism, fie că vorbim de bacterii, virusuri sau paraziţi, celelalte componente ale microbiocenozei locale se reduc adaptat determinând ceea ce se numeşte medical disbioză sau infecţie.
La nivelul gurii funcţie de ţesutul afectat se mai numesc gingivită, carie dentară, pulpită, parodontită marginală cronică (parodontoză), sensibilitate dentară cronică, ş.a.
Atunci când purtăm masca mai mult de o oră, acel material ce filtrază respiraţia noastră, începe să se încarce cu bacterii, pe care la inspir le reintroducem în corpul nostru. Atunci când se respiră pe gură, bariera naturală pe care o constituie nasul, nu mai protejează sistemul respirator, însă mult mai grav, afectează în primul rând primele ţesuturi pe care le întâlneşte, buzele, gingiile, dinţii, limba. În mod logic, microorganismele cu diametru mai mare se vor întoarce înapoi prin respiraţie în gură şi apoi în sistemul respirator, prin capacitatea de filtrare a maştii, funcţie de model, patogenii cu diametru mic, vor trece în aerul înconjurător.
Multe specii bacteriene trăiesc solitare, ca celule izolate, dar unele se asociază în anumite formate specifice: speciile de Neisseria se asociază în pereche, Streptococcus formează lanțuri lungi, iar Staphylococcus se grupează sub formă de ciorchine de strugure. Cocii formează grupări constituite din patru, respectiv opt bacterii. Gruparea în palisadă este proprie bacililor și are loc atunci când aceștia sunt dispuși în paralel. Bacteriile se pot grupa chiar și în număr mai mare, formând structuri multicelulare, precum sunt filamentele alungite de Actinobacteria, agregatele de Myxobacteria și hifele complexe de Streptomyces.
În cercetări efectuate pe mască purtată la birou timp de patru ore s-a observat pe mediile de creştere, formarea de curturi de tip filamentar şi pe mediile de cultură specifice candidozelor.
Atunci când respiri pe gură, dinţii şi gingiile se usucă şi crapă la nivel microscopic, alterând membrana naturală de protecţie care îi ţine sănătoşi. În plus purtând mască, uiţi uşor să bei apă la nivelul la care o făceai înainte, sau să mănânci un fruct sau o legumă care conţin apă structurată, mult mai uşor de abosorbit de către organism.
Stomatologii americani au observat, ceea ce observ şi eu în creştere deja alarmantă, apariţia de probleme gingivale la persoane care până acum câteva luni nu au avut probleme de acest tip, şi carii apărute la persoane care în trecut veneau doar la un control de tip profilaxie, fiind stabili dentar de foarte mulţi ani. Afectarea în populaţie este de un caz din două, sau 50% din populaţie, în grade mai mici sau mai mari de afectare.
Ce propun prin acest articol, în afară de a te speria:
- Dacă trebuie să porţi mască la servici multe ore, schimbă masca mai des, foloseşte măşti de bună calitate, exclus din plastic, deoarece acestea sunt ca un magnet pentru SARS-Cov2.
- Monitorizează modul în care respiri atunci când porţi mască şi aminteşte-ţi că ai o barieră naturală pentru organism, extraordinar de performantă care se numeşte NAS. Mulţumeste-i în gând pentru că îţi este alături în aceste zile şi … respiră pe nas.
- O dată la două – trei ore, ieşi în spaţii bine ventilate, unde poţi să dai jos masca şi respiră adânc pe nas, în forţă şi inspir şi expir, până când simţi că ameţeşti (la orice persoană neantrenată, acest fapt se întamplă în câteva minute) vezi si aici
- Spală-te pe dinţi în fiecare seară, fie cu periuţă şi pastă de dinţi care nu produce spumă (spuma usucă şi mai tare ţesuturile), fie cu duş bucal, fie clătire(gargară) cu argilă albastră.
- Poartă haine din materiale naturale pentru ca pielea ta să poată respira. Ea este folosită de corp ca al treilea plămân.
- Bucuria şi iubirea sunt sentimente care ridică imunitatea mai bine decât orice imunizant de la farmacie. Bucură-te şi iubeşte. Fă un jurnal de fericire.
- Fă mişcare zilnic, măcar 6000 de paşi în ritm alert (aproximativ 3 kilometri funcţie de persoană). Astfel eliberezi endorfine care pe lângă starea de bine, cresc imunitatea.
- Mănâncă fructe şi legume de sezon, din România. Sunt extraordinare luate de la ţărani care le cresc responsabil şi îi ajuti şi pe ei să existe. Cumpără tot ce poţi, produse româneşti, pentru a susţine economia ţării şi locul tău de muncă. Astfel situaţia ta personală devine mai stabilă.
- Vino la stomatolog de urgenţă, la primele semne că ceva nu este în regulă. Am văzut evoluţii urâte, în câteva zile de la primul semn nu foarte relevant. Am soluţii, dar trebuiesc neapărat personalizate…
Să ai zile uşoare cu soare în suflet!