Probiotice pentru cavitatea bucala

Gura omului este populată de microorganisme ce formează împreună un mediu echilibrat numit microbiocenoză locală. Această populaţie de microorganisme determină la rândul ei modul cum sunt populate celelalte organe din corp, fiind principala poartă de intrare în organism a microorganismelor.

În momentul în care din diverse motive se exprimă mai puternic un anume microorganism, fie că vorbim de bacterii, virusuri sau paraziţi, celelalte componente ale microbiocenozei locale se reduc adaptat determinând ceea ce se numeşte medical disbioză sau infecţie. La nivelul gurii funcţie de ţesutul afectat se mai numesc gingivită, carie dentară, pulpită, parodontită marginală cronică (parodontoză), sensibilitate dentară cronică, ş.a.

În ultima vreme, antibioticele folosite pentru tratarea diverselor infecţii, au fost cuplate cu utilizarea de probiotice sub formă de comprimate, capsule. În alimentaţie au fost adăugate kefir, murături şi alte alimente fermentate natural. Am detaliat în articolul alimentaţia şi dinţii 2, această parte. Însă nu toate probioticele sunt benefice pentru a restabili microbiocenoza gurii.

Pentru a citi mai multe despre tipurile de bacterii care se constituie în infecţii la nivelul gurii accesează anexa acestui articol.

După ce ai studiat denumirile dificile din anexă, am să îţi povestesc pe scurt cum să gândeşti echilibrul benefic vindecării.

Oricând, aşa cum te-ai obişnuit îţi stau la dispoziţie pentru a discuta personalizat despre situaţia ta, pe e-mail la contact@dentree.ro sau cu o programare, la cabinet.

Este confirmat prin studii clinice şi microbiologice că durerea la cald apare atunci când creşte numărul de microorganisme din genul Prevotella, durerea la rece şi dulce apare atunci când există un număr crescut de bacterii din genul Streptococcus, iar ph-ul bucal se restabileşte, vindecarea apare evidentă şi durerea scade până la dispariţie atunci când creşte numărul de bacterii din genul Lactobacillus plantarum.

Citotoxicitatea maximă apare atunci când la nivelul ţesutului gazdă cresc numeric împreună bacteriile din genul Streptococcus sangvis şi genul Enterococcus(Streptococcus) faecalis, cu apoptoza fibroblaştilor şi a macrofagelor (chiar dacă este vorba de histiocite sau monocite).

Atunci când microbiocenoza locală este restabilită cu ajutorul unor probiotice ce conţin anumite bacterii din genul Lactobacillus plantarum, vindecarea este realizată de către organism rapid şi cu eficienţă pe termen lung. Consider că ghidajul stomatologului în alegerea tipului de probiotic folosit este indicată, având în vedere ceea ce observ în gama de produse existente în acest moment în piaţă, la noi în ţară.

Iată mai jos câteva exemple benefice de lactobacili:

  • Lactobacillus plantarum MCC9510 sau LP9510 ajută la restabilirea barierei endoteliale a vaselor de sânge prin substanţele biochimice pe care le elimină. Ajută la restabilirea corectă de către organism a circulaţiei sangvine în timpul vindecării, ajută la vindecarea neuronală locală şi restabilirea rolului celulelor neuronale. (sursa)
  • Lactobacillus plantarum TWK10 sau LP10 ajută corpul să elimine toxinele rezultate în infecţie, ajută la restructurarea fibroblaştilor şi secundar a fibrelor musculare. (sursa)
  • Lactobacillus plantarum 299v sau LP299v ajută corpul prin grăbirea vindecării vaselor de sânge şi creşterea eliminării toxinelor rezultate în infecţie (sursa)
  • Lactobacillus plantarum PS128 determină în corp, efecte antioxidative puternice, antiinflamatoare prin eliminare de interleukină 10 şi citokine ce reduc inflamaţia, determină prezenţa la locul leziunii a celulelor reglatorii. (sursa)

Mă vei întreba desigur, cum se întâmplă faptic acest ajutor oferit de bacteriile din genul Lactobacillus plantarum.

Orice bacterie, elimină în urma metabolismului produşi chimici ce au un rol biologic şi chimic în ţesuturile din jur.

Microbiocenoza locală, în momentul în care adăugăm aceste bacterii benefice, se schimbă ca structură, determinând creşterea ph-ului local, modificarea tipului de produşi rezultaţi. Astfel în loc să fie eliminate substanţe care determina organismul să producă şi să aducă local superantigene şi mai apoi celule de reacţie care împreună cresc mult inflamaţia locală şi moartea celulară, prin aducerea la locul faptei a lactobacillus plantarum, acesta elimină acid lipoteicoic, determină eliberarea de interleukină 10

care împreună reduc inflamaţia, determină reducerea locală a imunoglobulinei E responsabilă în reacţiile alergice, determină apariţia locală a altor citokine cu rol regenerator, are efect antioxidant marcat prin reducerea interleukinei 1β, elimină substanţe cu rol antimicrobial, determinând realizarea de către organism a vindecării funcţionale, în prima etapă.

Îţi sugerez, dacă decizi solitar ce să alegi, să te uiţi cu atenţie pe internet sau pe etichetă la tipul de bacterie folosit pentru iaurtul sau smântâna pe care le mănânci, probioticul folosit, murăturile pe care le consumi (frecvent găsesc patogeni înalţi pentru ţesuturile bucale, descrişi ca fiind benefici în reclame sau diverse produse mass-media: E. Coli, H. Pilori, Prevotella, L. Casei, L. Paracasei, L. Bifidus, S. Sanguis, S. Faecalis)

Îmi doresc să ne întâlnim sănătoşi şi veseli, cu soare în suflet.

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top