Medicina dentară integrativă, mai mult decât doar stomatologie holistică

Stomatologia holistică a fost adusă în ochii publicului de către dr. Weston A. Price(1870-1948) prin cercetările efectuate şi poziţiile publice luate. El a ajuns la concluzia că dinţii înghesuiţi, cariile dentare, arcadele dentare micşorate, forma feţei neatractivă sunt toate semne ale unei degenerescenţe fizice determinată de carenţe alimentare şi psihice. A descoperit studiind grupuri de persoane ce trăiau retraşi faţă de restul comunităţii că aspectul frumos, armonios şi sănătos, dinţii fără carii, arcadele dentare aliniate apăreau doar la persoanele care urmau diete tradiţionale bogate în nutrienţi esenţiali(dânsul atenţionează în primul rând legat de vitaminele A şi D provenite din surse animale), care aveau un psihic puternic, erau stabili emoţional, neafectaţi de blocajele societăţii moderne.

Tot dr. Price a ajuns la concluzia că tratamentele endodontice realizate la vremea respectivă cu materialele de atunci erau toxice şi nu puteau oferi o solutie sănătoasă pentru pacienţi. Fundaţia Price a realizat retrospectiv studii pe pacienţi cu tratamente endodontice efectuate care prezentau şi afectări tumorale maligne ajungand la concluzia retroactivă că tratamentele endodontice determină tumori maligne. Având în vedere că cercetarea a mers de la concluzie la ipoteză, nu am de ce să vin cu mai multe detalii în acest moment. Revin mai târziu în articol cu detalii privitor la endodonţia integrativă.

Fundaţia Price afirmă că obturaţiile coronare (plombele) cu amalgam sunt toxice pentru organism prin eliberarea de mercur, deşi FDA neagă legătura, deşi există studii efectuate în Suedia, Danemarca, Norvegia şi Canada care atestă toxicitatea mai ales a amalgamului de cupru prin probe concludente. Aici aş avea o adăugire, după ce am citit cât am putut de mult medicină energetică şi homeoterapie. Prin masticaţie, amalgamul dentar este bătut în mediu umed, în ritmul cardiac, determinând saliva să fie impregnată informaţional, similar produselor homeoterapeutice, de metalele din compoziţia aliajului(sucusare). Saliva în interiorul corpului, cel mai probabil în stomac conform medicinei energetice, determină formarea de proteine ce seamănă, ca semnal pentru corp, cu mercurul şi celelalte metale din amalgam. Aceste proteine sunt stocate ca şi cum ar fi metalele respective. Aşadar ca şi pacient, după purtarea acestor plombe mult timp, pot apărea simptomele intoxicaţiei cu mercur, fără ca analizele să poată confirma diagnosticul. Ce se poate face? Un medic dentist poate înlocui respectivele obturaţii coronare şi un medic homeoterapeut te poate ajuta. Un produs homeoterapeutic poate fi contracarat doar de către un alt produs homeoterapeutic sau o schemă complexă adaptată situaţiei prezentate.

Principiile stomatologiei holistice conform fundaţiei Price (traducere cu adaptare la limbajul medical romanesc):

 • Mănâncă hrană bogată în nutrienţi, crescută adecvat şi preparată corect
 • Daca ai tratamente endodontice (de canal) care suspectezi că îţi crează probleme de sănătate, mergi la un medic dentist care să se poată ocupa de tine.
 • Evită plombele cu amalgam dentar, iar dacă le ai în gură schimbă-le cu materiale moderne dentare.
 • Extrage dinţi doar atunci când este necesar şi imposibil de tratat, iar atunci cere sa se efectueze riguros chiuretajul alveolar şi modelarea alveolară postextracţională.

Medicina integrativă a fost adusă în ochii publicului la nivel mondial, în România, de către dr. Corneliu Moldovan în 2011, atunci când a organizat primul congres mondial de medicină integrativă.

Medicina dentară integrativă este conceptul pe care eu am dorit să îl introduc în piaţa din România în momentul în care am acumulat suficiente informaţii pentru a înţelege corect din punct de vedere medical modul de abordare al fiecărei afecţiuni ce îmi este prezentată. Acest concept este în mare parte apropiat conceptului mondial de biological dentistry.

Medicina dentară integrativă este medicina dentară care se ocupă de dinţi, gingii, oasele de susţinere, obraji, folosind elemente verificate ştiinţific de medicină alopată, medicină tradiţională românească, medicină energetică (acupunctură, homeoterapie, masaj energetic), fitoterapie, psihologie cognitiv-comportamentală, alimentaţie, colorterapie, muzico-terapie, aromaterapie.

Endodonţia integrativă este tratamentul de canal realizat conform principiilor moderne de lucru, cu izolare cu digă, tratament chemo-mecanic conform protocoalelor internaţionale la care se adaugă echilibrări energetice necesare dintelui şi organelor corespondente pentru a-şi relua protecţia proprie şi hrănirea tipică a dintelui de membrană biologică, lavaje fitoterapeutice adaptate cazului, obturaţii endodontice ce sigilează sistemul endodontic principal fizic şi chimic (se lipeşte de pereţi) cu polimeri biocompatibili inerţi ce nu dau reacţii alergice sau alte reacţii negative în corpul uman, de care bacteriile nu aderă şi cu care nu se hrănesc, eliminând maximal posibilitatea rămânerii unui focar de infecţie în jurul vârfului rădăcinii aşa cum se întâmplă la tratamentele clasice studiate de dr. Price şi chiar de fundaţia Price. În acest mod se pot elimina inclusiv factorii cauzali specificaţi de fundatia Price în apariţia tumorilor maligne. Un dinte astfel tratat continuă „să fie viu”, hrănindu-se din parodonţiul care îl înconjoară, îşi păstrează mai bine elasticitatea iar senzaţia de dinte ce face parte din propria persoană revine rapid.

Mai exact ce înseamnă să ajungi să intri la mine în cabinet?

Protocolul meu de lucru aplicând medicina integrativă în stomatologie constă în:

 • Fiecare om are zona lui/ei de comfort şi aplicabilitate. Aşadar toate tipurile de medicină se aplică într-o formulă personalizată şi adaptată fiecăruia. Verific dieta personală şi o ghidez, verific medicaţia şi colaborez cu medicul de familie sau de specialitate dacă este necesar, dacă există un ghidaj psihologic colaborez cu psihologul (am observat în cercetările mele pentru doctorat o îmbunatăţire a succesului tratamentului dentar prin simpla discuţie cu psihologul timp de o oră cu mai bine de 10%), verific îmbrăcămintea din punctul de vedere al colorterapiei, toxicităţii materialelor componente, verific muzica ascultată, obiceiurile de igienă a odihnei versus muncă. Pe scurt ofer ghidaj către o corectă igienă a alimentaţiei, a corpului şi a minţii, situaţie de dorit în orice medicină de prevenţie.
 • Atunci când consider necesar cer analize de sânge, ecografie sau altele pentru a avea o imagine de ansamblu coerentă.
 • Cer întotdeauna radiografie dentară panoramica 1:1 pentru a începe discuţiile.
 • Introduc un protocol personalizat de vindecare a proceselor alveolare şi de remineralizare dentară, prin plante, vitamine, minerale, tipuri de argila, homeoterapie, psihoterapie sau chiar terapie ESG. Acestea sunt oferite în colaborare cu echipa mea. Lucrăm în echipă pluridisciplinară de câte ori consider necesar.
 • Fiecare intervenţie de medicină stomatologică se efectuează atunci când pacientul este pregătit să o efectueze din toate punctele de vedere. Fiecare dintre noi avem ritmul şi stilul propriu de evoluţie. Aceasta determină comportament de tip placebo în cabinet şi în viaţa personală.
 • Lucrez cu consimţământ informat, respectând individualitatea şi demnitatea personală a fiecaruia şi a mea.
 • Anestezia poate fi efectuată prin injectare, prin electro-acupunctură sau prin hipnoză, alegerea, după verificarea aplicabilităţii, aparţinând pacientului(ei).
 • Extracţiile dentare se fac doar dacă nu se mai poate salva dintele, dacă soluţia protetică aleasă este impiedicată de poziţionarea lui, dacă mental acel dinte afectează, la nivel fizic, demonstrabil, pacientul, aplicând tehnicile de chiuretaj corect postextracţional şi de prevenire a golurilor osoase.
 • Plombele de amalgam se înlocuiesc, cu izolare a dintelui sub digă, cu ventilator poziţionat special pentru a evita inhalările de către pacient şi medic, cu răcire cu apă la turbină pentru a rămâne toată pilitura în apă, cu aspirarea completă a apei cu pilitură înainte de îndepărtarea digăi; restaurare coronară cu materiale moderne compozite, biologice, de cea mai bună calitate din piaţă la nivel mondial, cu lucrări ceramice. Evit susţinerea lucrărilor protetice pe zirconiu datorită faptului că acesta este o sare de zirconiu, ytriu şi aluminiu care din păcate este radioactivă timp de 90 de zile după ce este realizată de tehnicianul dentar. Zirconiul şi Ytriul fiind metale radioactive nativ. Evit compozitele realizate cu granule de zirconiu.
 • Tratamentele de canal se efectuează conform protocoalelor internaţionale la care se adaugă echilibrări energetice ce duc la reducerea aproape de zero a infecţiilor în dinte prin creşterea energiei de apărare a dintelui şi a organelor corespondente, lavaje finale cu extracte din plante adaptate profilului personalizat, obturaţii endodontice cu sigilarea fizică şi chimică (lipire chimică de pereţii canalelor) a sistemului endodontic principal conform protocoalelor moderne, cu materiale bioinerte, nontoxice. Astfel tratamentul de canal este benefic şi determina ţesuturile restante ale dintelui „să rămână vii”, să funcţioneze ca orice alt organ din corp.
 • Pivoţii endodontici folosiţi sunt din fibră de sticlă de calitate, în marea majoritate a cazurilor. Rar, aleg pivoţi din aliaje cu argint sau aur atunci când situaţia prezentată necesită acest tip de ajutor pentru echilibrarea energetică a dintelui şi a organelor corespondente.
 • Efectuez lucrări protetice din ceramică folosind ca metal de susţinere, de câte ori se poate, palidor (aur dentar) sau paliag(argint dentar), sau proteze elastice ori de câte ori este posibil. Metalul de susţinere la lucrările din metalo-ceramică, atunci când este necesar, este acoperit integral de ceramică şlefuirea fiind efectuată cu prag, iar interior este cimentat pe dinte cu cimenturi adezive ce îl izolează de mediul bucal.
 • Solicit şi ofer adaptare cranio-sacrală prin colaborare externă, la pacientii cu probleme ATM sau de coloană. Ofer informaţii despre Osteopatie atunci când consider terapia necesară.
 • Solicit amendarea blocajului psihic ce a dus la afecţiunea sau afecţiunile prezentate, atunci când pacientul(a) îşi doreşte mai mult de la viaţă, cu o schimbare coerentă, de durată, cu un psiholog specializat.
 • Solicit amendarea afectărilor energetice la acupuncturist specializat. La persoanele cu sensibilitate electromagnetică(EHS) analizez tipurile de ajutor ce pot fi oferite. Ciupercile shiitake şi hericium erinaceum scad sensibilitatea electromagnetică (EHS este diagnostic recunoscut deja în Germania şi motiv de pensionare anticipată), la fel cum scad rozmarinul, cimbrul, coriandrul, şofranul şi năpraznicul. Există ţesături cu ioni de argint care protejează corpul electrosensibil, creme şi soluţii buvabile. Aceasta informaţie este bine să fie folosită doar cu ghidaj medical pentru a evita efectul nocebo, aşa cum recomandă şi dr. Dietrich Klinghardt.
 • Terapia cu ozon poate fi oferită în cabinet, însă cea mai buna terapie cu ozon este obţinută printr-o vizită la munte la mai mult de 7oo de metri altitudine, ceea ce recomand. Cea mai buna zonă din ţară pentru vindecări este zona munţilor Bucegi, vârful Doamnelor şi Sinaia.
 • Nu lucrez cu laser stomatologic deoarece ar introduce energie prea multă în corpul pacientului într-o zonă şi aşa încărcată cu energii patogene. În plus lungimea de undă este mult prea scurtă pentru a oferi o vindecare de profunzime, ceea ce ar pune un fel de capac peste un coş de gunoi, paralelă pe care sunt sigură că o înţelegi mai bine decât explicaţiile ştiinţifice oferite în articolul Laserterapia ca forţă vindecătoare. Terapia cu ozon poate fi oferită în cabinet, însă cea mai buna terapie cu ozon este obţinută printr-o vizită la munte la mai mult de 7oo de metri altitudine, ceea ce recomand. Cea mai buna zonă din ţară pentru vindecări este zona munţilor Bucegi, vârful Doamnelor şi Sinaia.
 • Lucrez doar cu materiale stomatologice biologice ale căror compoziţie chimică şi mod de realizare l-am verificat personal, nu folosesc plombe de amalgam, plombe temporare pe termen lung pe protocolul Huldei Clark, nu folosesc zirconiu nici în protetică nici în impalantologie, am explicat mai sus de ce, nu accept lipsa protezării deoarece dinţii sunt foarte sociabili şi migrează pentru a-şi intâlni prietenii. În plus procesul alveolar când sunt pierduţi dinţii suferă prin lipsa de utilitate şi se poate micşora.
 • Realizez revitalizări dentare de câte ori este posibil şi obţin o bună colaborare.
 • Solicit şi ofer identificări a focarelor geopatogene din casă sau de la birou, atunci când observ afectările specifice.
 • Dr. Georgiana Petrescu
Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top