De când am început să lucrez în stomatologie, am observat o repetabilitate a unor afectări dentare în cazul persoanelor care lucrau în zona IT sau ore multe la calculator. Apăreau, carii mari brusc, pulpite la dinţi fără carie sau parodontite apicale cronice cu păstrarea pulpei dentare integre. Ulterior şi la cei ce comunicau multe ore pe telefon am observat afectări similare.
Frecvent aceste afectări apăreau la nivelul molarului unu şi doi inferior şi la nivelul molarului unu superior.
După ce am studiat acupunctura am înţeles faptul că organismul uman are şi un câmp electromagnetic, plus nişte trasee energetice în corp numite meridiane.
La nivelul mâinii se regăsesc următoarele meridiane principale cu traseul lor extern: Plămân, Intestin Gros, Cord, Intestin subţire, Pericard, Trei focare. Dintre aceste meridiane, la nivelul feţei ajung traseele principale externe ale Intestin gros (trece prin molarul unu şi doi inferior ), Intestin subţire, Trei focare. La nivelul gurii însă, trec toate meridianele energetice ale corpului cu traseele lor principale externe sau interne.
La nivelul urechii se regăsesc proiectate energetic toate organele corpului.
Pentru detalii am gasit un atlas simplificat ce poate fi vizualizat gratuit aici.
Câmpul electromagnetic al corpului intră în relaţie cu câmpul electromagnetic al dispozitivelor digitale, însă cel mai important, este influienţat de emisia de radiaţii de tip „microunde” (vezi ce înseamnă SAR legat de telefonul tău mobil, tableta ta, laptop-ul sau desktopul tău).
Aici vreau să te opreşti şi să citeşti un articol scris de mine despre laserterapie în care explic faptul că denumirea curentă de „microunde” înseamnă de fapt lumină NIR, iar aceasta are ca principal efect asupra ţesuturilor umane încălzirea, uscarea şi degradarea lor.
Între link-urile de la finalul acestui articol ce face parte din proiectul „Eu cu mine” vei putea găsi informaţii despre cum sunt modificate genetic celulele de la nivelul gurii de emisia SAR. Aşadar, dacă exista modificare genetică la nivel celular, oare ce altceva se poate produce folosind dispozitivele digitale pe termen lung?
Aseară am avut ocazia să observ, a nu ştiu câta oară, părinţi tineri foarte dedicaţi funcţiei lor, cu un copil de aproximativ 2 ani, în cărucior care primise un telefon mobil în mâini pentru a fi cuminte în troleu, având de mers o distanţă destul de lungă. De obicei nu deranjez, consider că fiecare are dreptul şi obligaţia de a fi părinte, însă aveam în faţă un copil frumos, crescut cu eforturi şi atenţie, încât nu am putut să nu gândesc că este păcat de eforturile lor. Până la urmă m-am dus la mama respectivă şi i-am spus cât de dăunător pe termen lung este pentru copilul ei să folosească telefonul mobil, iar acum îţi scriu ţie pentru că e important pentru mine ca tu să înţelegi că mă întristează să văd dinţi sau alte ţesuturi bucale afectate de emisia SAR şi sau electro-magnetică.
Se spune că în primii 10 ani de utilizare nu prea apar statistic dovedit efecte secundare, însă după acest interval situaţia se schimbă dramatic. Aşadar timp de 10 ani, statistic, corpul uman reuşeşte să elimine radiaţiile încasate. Doar că statistica înseamnă să privim populaţional din avion. Dacă ne gândim ce înseamnă un organism în creştere, primele idei care apar în minte sunt fragilitatea, lipsa de grosime a ţesuturilor, reactivitatea mare şi uneori neadaptată la stimuli externi.
Sunt multe organizaţii internaţionale care recomandă ca până la 12-14 ani să nu fie folosit telefonul mobil decât accidental, iar calculatorul să fie folosit restricţionat la maxim.
Se consideră că digitalizarea unui copil de 12 ani se poate efectua în mai puţin de 6 luni, aşadar nu pierde informaţional, dar câştigă medical şi cel mai important, își trăieşte propria copilarie corect.
După al doilea război mondial în Germania a existat o modă printre adolescenţi. Îşi testau pantofii noi, în magazin, realizând radiografii cu piciorul încălţat în respectivul pantof nou. Cei mai mulţi veneau doar să se distreze testând şi efectuând radiografii la mai mulţi pantofi, ca şi cum ar merge în zilele de acum la mall. Citind această afirmaţie probabil te-ai speriat şi te-ai gândit cu îngrijorare ce a fost în mintea lor. Ei bine, pe atunci nu se ştia cât de dăunatoare sunt razele X folosite în cantităţi mari. Şi da, adulţii ce s-au jucat de-a radiografiile au avut probleme de sănătate multiple.
La fel şi acum, se vorbeşte mult prea putin despre efectele pe termen mediu şi lung asupra corpului uman, a dispozitivelor digitale de tip telefon, tableta, laptop sau ale antenelor gsm montate pe blocuri uneori la nici un metru înălţime de locuinţa de dedesubt.
Ce se poate face pentru adulţii care lurează mult cu aceste dispozitive pentru a fi mai sănătoşi?
Corpul uman este extraordinar, am mai spus. El se lasă influienţat de acest tip de emisii, atunci când nu suntem conştienţi de ele sau atunci când dormim, atunci când timpul de expunere este mai lung decât poate suporta.
O soluţie simplă este ca la terminarea zilei de lucru să îţi speli mâinile şi faţa cu apă rece pentru a elimina ceea ce ai încasat în timp ce tu ai lucrat.
Se mai pot folosi şi plăci de descarcare pentru cei ce lucrează mult la calculator.
Tot pentru ei, este bine să ajungă o dată la 3-4 luni la o salină şi să îşi petreacă acolo câteva ore. Caută locaţia pentru Ocnele Mari, Slănic Prahova, Praid, Cacica.
Telefonul se pune la ureche conform indicaţiilor producatorului la un centimetru distanţă. Ei bine, cum faci pentru a respecta această sugestie. Pui telefonului o husă cu clapetă. La majoritatea oamenilor degetele au cel puţin 10 mm lăţime sau şi grosime. Se pune un deget între clapeta husei şi telefon şi un deget pe cealaltă parte a telefonului unde clapeta continuă cu telefonul şi astfel când apropii telefonul de ureche, el stă comod la o distanţă optimă pentru a proteja urechea şi ţesuturile craniene, conform indicatiilor producatorilor. În rest mintea ta fiind conştientă că trebuie să te protejezi, va face restul.
La nivel dentar, cea mai eficientă metodă de prevenţie este folosirea duşului bucal cu apă rece sau dacă ai dinţii sensibili, cu apă la temperatura camerei, crescând timpul de lucru şi volumul de apă. Apa absoarbe şi elimină energiile adsorbite de dinţi şi gingii, deci te poate ajuta să ai mai puţine probleme dentare.
Daca articolul ţi-a fost util mi-ar placea să îmi scrii un mail la contact@dentree.ro
Iar dacă ai întrebări, deja ştii… Tu scrii, iar eu răspund în ritmul în care pot.
Să ai zile frumoase cu soare în suflet şi nu uita să zâmbeşti sănătos.
––
Link-uri pubmed
Genotoxicitatea celulară la nivel bucal prin folosirea telefonului mobil
Consideraţii fiziologice şi fiziopatologice asupra folosirii telefonului mobil
Alexitimia creşte dependenţa de telefonul mobil
Studiu retrospectiv care concluzionează că procentul de glioame nu a crescut în Suedia între 1980-2012. Însă se referă la pacienţii care au utilizat sistemul de sănătate naţional pentru acest tip de afectare.
Impactul asupra somnului adolescenţilor funcţie de utilizarea telefonului mobil
Demonstraţie a legăturii directe între timpul de folosire a telefonului mobil şi a problemelor de somn la adolescenţi. Atenţie la faptul că folosirea căştilor determina capul să devină „antena” pentru telefon. Aşadar nu “scapi” folosind căşti
Studiu despre modificări semnificative ale ţesuturilor craniene la şoricei şi a producţiei de corticotropină (CRH) produsă de hipotalamus ce determină formarea de hormon ACTH şi beta endorfine la nivelul hipofizei. Reducerea marcată a CRH determină hipoglicemie severă cu toate efectele colaterale care apar.
Efectele radiaţiei electromagnetice a telefonului mobil asupra barierei hemato-encefalice la şoareci