Albirea devitală

Un dinte frontal colorat poate uneori crea un mare discomfort fizionomic.

Este neplacut să fii îngrijit(-ă), să te îmbraci frumos şi să te străduieşti să nu zâmbeşti pentru a nu se vedea dintele tău negru, maro sau portocaliu.

La fel cum avem grijă de tot restul corpului pentru a fi prezentabili, putem avea grijă de un dinte colorat, în două – trei şedinţe la medicul dentist endodont.

Motivele pentru care un dinte se poate colora sunt multiple, de la un accident, necroza sau gangrena dintelui până la materialele folosite de stomatologi în trecut.

Cea care se colorează în acest caz este dentina, smalţul fiind relativ transparent, cu o tentă spre albastru, la majoritatea oamenilor

În prima şedinţă se curăţă sistemul endodontic al dintelui, se fac lavaje cu antiseptice combinate, iar apoi se obturează departe de nivelul unde s-ar proiecta gingia. Se pune un material de izolare al sistemului endodontic, iar în cavitatea astfel formată se aplică un gel special pentru albire internă a dintelui( folosesc un produs numit OpalescenceEndo, 35% peroxid de carbamidă aprobat de A.D.A. – S.U.A. şi de Uniunea Europeană).

Deasupra acestui gel se plasează un compozit fluid pentru a izola perfect gelul de cavitatea bucală. După 2 săptămâni se verifică culoarea dintelui. Dacă eu (medicul) consider că se mai poate albi dintele, se mai repetă aplicarea gelului pentru încă 2 săptămâni. După aceea se reface anatomia dentară din punct de vedere funcţional şi fizionomic.

De cele mai multe ori rezultatele sunt uimitoare.

Uneori dintele poate rămâne uşor diferit ca nuanţă, însă insesizabil pentru rudele, prietenii şi cunoştinţele dumneavoastră.

După etapele de albire, întotdeauna recomand o şedinţă de psihoterapie pentru ca dintele să fie bine integrat şi pentru a fi resimţit ca fiind o parte integrantă şi frumoasă a corpului dumneavoastră.

Câteva desene pentru a lămuri anatomia dentară specifică dinţilor frontali şi felul cum arată ”construcţia” făcută de dentist. Iar apoi o exemplificare vizuală a unui caz.

Mulţumesc pacientului pentru că a acceptat publicarea cazului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pacientul s-a prezentat cu dintele colorat datorită unei gangrene pulpare. Nuanţa prezentată iniţial a fost C3. Culoarea prezentată avea tente gălbui-maronii combinat cu gri.

S-a efectuat tratamentul endodontic sub izolare cu digă (ceea ce se vede verde în poză. Diga este un echivalent de câmp chirurgical pentru endodonţie, din cauciuc, menţinută pe dinte cu o clemă specială).
Se pot observa pe poze coarnele pulpare de mari dimensiuni (vezi desenele de mai sus).

După tratamentul de albire se poate observa o diferenţă de 14 nuanţe la dintele tratat. De asemenea se poate observa faptul că la acest caz s-a reuşit obţinerea nuanţei iniţiale a dintelui, cu o mică excepţie foarte aproape de gingie.

La controlul de un an de zile (ultima poză jos dreapta) se poate observa menţinerea nuanţei obţinute, situaţie specifică albirilor devitale. De asemenea se poate observa faptul că gingia este sănătoasă.
Acest tip de tratament nu doare, nu afectează tesuturile dentare sau rezistenţa dintelui, restul organismului. Se face aşa cum poate fi uşor observat prin faţa dintelui care priveşte spre înăuntrul gurii, neafectând viaţa pacientului(-ei ) pe parcursul sedinţelor.

Săgeţile arată dintele care a fost tratat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Georgiana Petrescu, medic dentist endodont

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top