Cercetare

Cercetarea noastra a pornit de la observatiile facute in cabinet de-a lungul timpului.
Sunt situatii in care anestezia prin infiltratie folosita in acest moment in orice cabinet de medicina  dentara din lume este ineficienta sau din variate motive medicale nu poate fi utilizata.
Datorita faptului ca ne-am dorit mereu sa imbunatatim serviciile medicale oferite, am introdus in practica anestezia prin hipnoza in cabientul de medicina dentara incepand din 2008, anestezie realizata in colaborare medic dentist – psiholog si anestezie prin acupuntura din 2011 realizata de medicul dentist.

Tot din 2011 am dorit sa aducem un plus valoare muncii noastre prin introducerea unei cercetari doctorale subventionata de catre UMF Carol Davila prin bursa doctorala intre 2001-2015 si de catre SC Clinica pentru zambetul tau med SRL ca sponsor principal.

Beneficiile ce pot rezulta din acest studiu:

Pacientii vor putea beneficia, atunci cand le este util sau la cerere si de alte metode de anestezie in afara de cea chimica. Acest studiu in concluzie ar putea oferi medicilor metode extinse sau alternative de a obtine anestezie in cabinetul de medicina dentara
Acest studiu este organizat in conformitate cu Declaratia de la Helsinki, cu Ghidurile de bune practici clinice si reglementari nationale, cu Ghidurile de bune practici clinice si reglementari europene.

Istoric scurt al celor 3 tipuri de anestezie:

  • Anestezia prin infiltratie este folosita in medicina dentara din anul 1884, prima anestezie fiind realizata de catre Halsted.
  • Acupunctura este folosita, in istoria moderna, pentru prima data in Romania pentru analgezie chirurgicala in 1979, acupunctor Cr. Dragomirescu, operator N.N. Gheorghiu, cu doi ani inaintea folosirii in alte tari europene.
  • Anestezia prin hipnoza s-a realizat in domeniul medicinei dentare pentru prima data in 1973 in Romania de catre Vladimir Gheorghiu pentru inserarea unui implant iar ulterior la diferite manevre stomatologice. Ulterior dansul a emigrat in Germania unde a pus bazele anesteziei prin hipnoza in domeniul dentar asa cum este cunoscuta acum la nivel mondial.

Introducere si scopul studiului:

Drd. Georgiana Petrescu („investigatorul”) propune participarea dumneavoastra la un studiu de cercetare organizat in colaborare cu UMF Carol Davila, Facultatea de Medicina Dentara. Inainte de a lua o decizie, este important sa intelegeti de ce se realizeaza acest studiu si care sunt implicatiile.

Scopul studiului:

  • Afectarea endodontica a unui dinte necesita tratament endodontic realizat sub anestezie datorita durerii care acompaniaza de multe ori.
  • Aplicarea de anestezice injectabile pentru indepartarea senzatiei de durere face parte integranta din managementul durerii in protocoalele existente in acest moment. Desi utilizarea anesteziei prin acupunctura si hipnoanestezie sunt metode larg raspandite la nivel mondial, au fost realizate foarte putine studii controlate care sa le evidentieze eficacitatea.
  • Acest studiu are scopul de a evalua toleranta si eficacitatea metodelor de anestezie prin acupunctura si hipnoanestezie in comparatie cu anestezia chimica prin injectie utilizate in cadrul afectarii endodontice a dintilor si de a oferi evidente bazate pe dovezi in acest domeniu.
  • Vor fi urmariti mai multi parametri clinici implicati in afectarea endodontica a dintelui in vederea efectuarii produsului de investigatie. Durata generala de introducere in studiu este de o saptamana, iar cea de monitorizare este de patru ani.

Daca veti accepta participarea la acest studiu dumneavoastra veti primi:

  • Un chestionar complex la care trebuie sa raspundeti care va va integra in unul din cele 3 grupuri de cercetare:
  • Grupul 1 va primi anestezie chimica conform protocolului
  • Grupul 2 va primi anestezie prin electroacupunctura efectuata de medic Georgiana Petrescu conform protocolului studiului aplicabil cazului dumneavoastra.
  • Grupul 3 va primi anestezie prin hipnoza medicala condusa de psiholog Rotariu Gheorghe conform protocolului.

Specificam faptul ca pe parcursul acestui studiu nu se vor depozita probe biologice de la nici un pacient. Protocoalele de lucru vor fi detaliate in cabinet odata cu prezentarea consimtamantului informat.

Riscuri potentiale ale studiului:

– Despre articaina: Articaina este indicată numai pentru anestezia loco-regională în medicina dentară sau chirurgia oro-maxilo-facială şi se livrează numai cu adrenalină 1 / 200000 (forma “simplă”) sau 1 / 100000 (forma forte). Articaina se metabolizează prin hidroliză cu ajutorul colinesterazelor din ţesut, iar 8% este metabolizată la nivel hepatic. Eliminarea se face prin urina, 95% sub formă de metaboliţi, iar 5% sub formă de articaină nemetabolizată. Timpul de înjumătăţire este de 100-110 minute, timpul de eliminare completă ajunge şi la 24 de ore.

Articaina HCl este contraindicată la pacienţii cunoscuţi cu hipersensibilitate la anestezice locale de tip amidic sau la alte componente ale soluţiei anestezice. Se va evita în special administrarea la pacienţii care au prezentat bronhospasm în antecedente, deoarece anestezicele locale cu articaină conţin în general conservanţi de tip sulfit (pentru adrenalină).

Articaina este de asemenea contraindicată la pacienţi care prezintă deficit de colinesterază, tulburări de conducere atrio – ventriculară, porfirie acută recurentă sau la pacienţi epileptici fără tratament. Având în vedere metabolizarea hepatică şi eliminarea renală, este necesară administrarea cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni hepatice sau renale severe. La sportivii de performanţă, trebuie avut în vedere faptul că articaina poate da un fals rezultat pozitiv la testele de dopaj. Articaina HCl se încadrează în clasa de toxicitate C.

Nu există rezultate certe ale studiilor efectelor articainei în sarcină, dar se cunoaşte faptul că trece bariera feto-placentară. Reacţii adverse la articaină pot fi: nervozitate, cefalee, tremurături, nistagmus, logoree, ameţeală, greaţă, tinitus, tahipnee, urmată de bradipnee şi în final apnee, reducerea puterii de contracţie a miocardului, cu scăderea aiurii ventriculare şi prăbuşirea tensiunii arteriale, rash, prurit, urticarie, sau chiar reacţie anafilactică,

Alte efecte adverse, tardive: risc crescut de necroză locală, corelat în special cu injectarea rapidă şi în cantitate mare a anestezicului; tulburări persistente de sensibilitate pe traiectul nervului anesteziat – se remit progresiv, în aproximativ 8 săptămâni; methemoglobinemie la administrarea în doze mari, la pacienţii cu methemoglobinemie subclinică.

– Despre mepivacaina: Mepivacaina HCl este contraindicată la pacienţii cunoscuţi cu hipersensibilitate la anestezice locale de tip amidic au la alte componente ale soluţiei anestezice. Sunt valabile de altfel toate celelalte atenţionări şi precauţii descrise pentru lidocaină (risc alergen datorat conservantului sulfit din produsele cu vasoconstrictor; risc de inducere a unor aritmii cardiace la pacienţi sub anestezie generală; risc de neurotoxicitate centrală). Având în vedere metabolizarea hepatică şi eliminarea renală, este necesară administrarea cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni hepatice sau renale severe, în cazul administrării anestezicului la sportivi, testul antidoping se poate pozitiva datorită unui principiu activ conţinut de carpula anestezică. Mepivacaina HCl se încadrează în clasa de toxicitate C. Nu se poate folosi decât în situaţii foarte speciale ca anestezic local în primul trimestru de sarcină.

Administrată concomitent cu aprindina (antiaritmic clasa l-a) este posibilă o cumulare a reacţiilor adverse. Aprindina are reacţii adverse similar, datorită structurii sale chimice asemănătoare cu aceea a anestezicelor locale.”

Reacţiile adverse determinate de mepivacaină pot fi următoarele: cefalee, logoree, greaţă, tahipnee urmată de apnee, nervozitate, agitaţie, tremor, nistagmus, efect inotrop negativ şi hipotensiune arterială. La supradozaj se poate produce colaps, tulburări de conducere, bradicardie, vasodilataţie, bloc atrio-ventricular şi chiar aritmii ventriculare, methemglobinemie şi stimulare nervoasă central (tremor, dezorientare, vertij, creşterea metabolismului şi a temperaturii corporale şi, în cazul dozelor foarte mari, contractură spastică şi convulsii. Reacţiile alergice sunt rare şi constau în erupţii cutanate, prurit, edeme sau reacţii de tip anafilactic.

Despre injectarea anestezicului pot aparea: hematom determinat de zona foarte vascularizata unde se realizeaza anestezia(risc mediu), ruperea acului de anestezie(risc minim), durere la locul perforarii tesuturilor de catre ac(risc minim), durere de cap(risc mediu), anestezie prelungita pana la 6-12 luni datorita inteparii nervului de anesteziat(risc minim), infectie in zona in care s-a introdus acul, chiar daca acesta este de unica folosinta, steril si a fost introdus dupa decontaminarea pielii (risc minim)

Despre electroacupunctura, metoda de anestezie are contraindicatii doar in cazul in care detineti un pace-maker. Poate aparea o durere remanenta scurta la locul perforarii tesuturilor de catre ac(risc minim), hematom determinat de zona relativ vascularizata in care se introduce(risc minim), infectie in zona in care s-a introdus acul, chiar daca acesta este de unica folosinta, steril si a fost introdus dupa decontaminarea pielii(risc minim). Nu se prevede nici un risc de electrocutare, aparatul a fost avizat pentru uz in cabinet de medicina dentara.

Despre hipnoanestezie, metoda are contraindicatii in urmatoarele situatii: paranoia, psihopatii, dubla personalitate. In rest metoda nu prezinta pericole pentru sanatatea dumneavoastra sau pentru mintea dumneavoastra (nu se prevede nici un risc dupa completarea corecta a datelor personale in fisa si evaluarea efectuata de medic).

Avantajele dumneavoastra in cadrul studiului sunt anestezia adaptata personalizat la necesitatile dumneavoastra si gratuita, o reducere a costului terapiei endodontice a dintelui luat in studiu, sedintele cu psihologul gratuite, consultatiile de control in cei 4 ani de introducere in studiu gratuite, iar la sfarsitul studiului veti primi o compensare de 50 de ron pentru participarea la studiu in integralitate.

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top