Tratamentul endodontic al unui dinte atipic denumit medical dens in dente

Tratamentul endodontic  al unui dinte atipic denumit medical dens in dente:

Pacientul s-a prezentat cu o problemă legată de culoarea dintelui şi pentru că nu înţelegea de ce numai acest dinte îşi modificase culoarea.

După ce medicul generalist a încercat o albire, cazul a ajuns la tratament la dr Georgiana Petrescu.

După atenta observare a radiografiei am descoperit faptul că acest dinte are o morfologie aparte, tradus in limbaj normal un dinte mai mic în unul mai mare (dens in dente).

Am realizat anestezie dentară ce a necesitat un mic ajutor cu analgezie acupuncturală datorită pulpitei totale cu parodontită apicală acută (adică prezenta o inflamaţie şi o durere foarte mare).

Am instrumentat dintele, am realizat lavaje dentare conform protocoalelor şi am umplut „canalul dintelui” cu un material bine acceptat biologic şi un sigilantbiologic inert.

tratament-endodontic-dinte-atipic-dens-in-dente_1

tratament-endodontic-dinte-atipic-dens-in-dente_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am pornit cazul de la nuanţa dentară C4, iar la finalul tratamentului şi după două şedinţe de albire devitală, dintele a ajuns la nuanţa dentara A3, reuşindu-se o albire de 7 nuanţe conform scalei de albire dentară.

tratament-endodontic

 

 

 

 

 

Dintele nu mai doare, se poate muşca pe el, se poate sta în orice condiţii meteo iar culoarea obţinută va fi stabilă mult timp.

Se poate observa pe radiografia de control după obturaţia de canal confirmarea tipologiei stabilită de Oehlers în 1957 ca fiind un dens in dente de tip I.

tratament-endodontic_radiografia-control

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top