Biological Dentistry sau Holistic Dentistry în Medicina Dentară Integrativă

Termenul de Biological Dentistry sau de Holistic Dentistry a fost agreat internaţional pentru tratamentele dentare adaptate conceptelor fundaţiei Price, Huldei Clark, dr. Bob Beck şi dr. Hul A. Huggins. (vezi aici și aici). Am denumit acest articol astfel pentru a înţelege faptul că Stomatologia biologică face parte din Stomatologia Integrativă pe care eu o practic în cabinet.

În ce consta conceptul de Biological Dentistry sau Holistic dentistry?

Stomatologia biologică sau holistică acceptă faptul că ceea ce se întâmplă la nivelul dinţilor şi parodonţiului are impact asupra restului corpului. Se consideră că a plasa în gură coroane metalice, plombe(obturaţii coronare) şi tratamente de canal de orice fel afectează restul corpului motiv pentru care este necesară o testare a compatibilităţii prin testul Clifford de reactivitate (vezi aici un exemplu) înainte de a efectua lucrări stomatologice. Se elimină toate lucrările stomatologice, se extrag dinţii trataţi endodontic, se obturează coronar cu oxid de zinc eugenol, iar protetic se realizează doar proteze acrilice care se îndepărtează zilnic şi se spală.

Se completează tratamentele dentare cu osteopatie cranio-sacrală, acupunctură, homeoterapie, detoxifiere corporală, chelare, nutriţie, respectarea demintăţii pacientului şi a medicului curant, coaching pentru viaţă şi familie.

Răspunsuri pentru Hulda Clark

În cartea dânsei, „Vindecarea tuturor formelor de cancer”, dupa ghidajele dr. Bob Beck medic dentist, îşi învaţă cititorul să îşi întrebe stomatologul pe care îl alege câteva întrebări la care medicul trebuie obligatoriu să răspundă într-un anumit fel, descris în carte, pentru a fi eligibil (un fel de pat al lui Procust). Cartea este scrisă de mult timp, având în vedere că Hulda Clark ne-a părăsit în 2009.

Doresc să menţionez că protocoalele de lucru în stomatologie sunt obligatorii de urmat, existând protocoale naţionale şi europene care sunt adaptate unele la celelalte (vezi aici). În domeniul medicină integrativă mă informez permanent la fel cum fac şi o aducere permanentă la zi cu informaţiile noi care apar în domeniul meu, stomatologie.

Ei bine, hai să răspund şi eu la aceste întrebări de tip protocol de lucru Hulda Clark, pentru a salva timp de cabinet, în primul rând.

Puneti plombe cu mercur?

Răspunsul este NU.

Plombele cu mercur sunt corect denumite obturaţii coronare cu amalgam de argint sau cu amalgam de cupru pentru că au fost de două tipuri. Probleme la nivel mondial au fost în anii 1970-1980 cu amalgamul de cupru pe care nu îl mai poate achiziţiona nici un dentist în acest moment. La noi în România prin protocoalele naţionale şi legislaţia în domeniu este imposibil să mai cumperi mercurul cu care se facea amalgamarea mixturii de metale din amalgam.

Înlăturaţi plombele cu mercur?

DA, îndepărtez obturaţiile cu amalgam de argint, cu protejarea maximală a pacientului şi a mea ca medic.

Plombele vechi din amalgam de argint sunt frezate cu turbina cu răcire cu apă, sub protecţie cu digă a dintelui şi ventilator plasat în dreptul pacientului pentru a elimina posibilitatea de inhalare a metalului frezat. Mercurul din aceste plombe nu este toxic în sine pentru pacient, ci aşa cum am descris într-un articol anterior despre medicina integrativă,

prin sucusare în salivă se formează o soluţie homeopată ce structurează la nivelul stomacului proteine ce mimează mercurul, în organism. Acesta este motivul pentru care nu sunt de acord cu obturaţiile coronare cu amalgam în zona în care se face masticaţia.

Faceţi obturaţii de canal?

Răspunsul este DA.

Am avut o perioadă de peste 10 ani în care am lucrat tratamente de canal în peste 90% din timpul de cabinet, având un procent de reuşită deosebit, peste 86% (retratamente) – 92 % (tratamente per primam). În această perioadă am conceput ceea ce eu aplic acum în cabinet în cadrul conceptului de Endodonţie integrativă, cu echilibrări energetice prin fito-acupunctură a dintelui care necesită tratament şi psihoterapie atunci când este considerată necesară abordarea de către pacient.

Tratamentele de canal sunt o necesitate şi un lucru benefic prin menţinerea dintelui pe arcadă, atunci când sunt realizate corect, cu tehnici moderne de obturare adezivă a sistemului endodontic principal şi echilibrare energetică a dintelui.

Aşa cum am menţionat în alte articole referitoare la alimentație și dinți, am cerut dr. John Ionescu să studieze dinţii trataţi pe canal (extraşi conform protocolului Hulda Clark) proveniţi de la pacientii care se prezentau cu tumori maligne la clinica dânsului, la tratament în Germania. Dupa 6 luni a venit la un nou curs şi a declarat că a studiat compoziţia chimică a substanţelor de canal descoperind că nu au nici o legătură cu metalele grele identificate în sânge, microbiopsii şi în firul de păr al pacienţilor dânsului. Astfel am demonstrat clar lipsa de legătură între compoziţia materialelor stomatologice vechi sau actuale folosite la obturaţiile endodontice (de canal) şi apariţia tumorilor maligne sau benigne în corpul uman. Adaug faptul că toate materialele noi aprobate trec prin testarea biocompatibilităţii inclusiv la om înainte de a fi oferite spre achiziţie medicilor, iar post aprobare exista un control permanent al evoluţiei lor. Iar eu aştept întotdeauna proba timpului şi testele independente înainte de a le utiliza.

Fac control radiologic o dată pe an la tratamentele endodontice efectuate, atunci când am nevoie chiar prin CBCT, care identifică clar dacă tratamentul de canal este o reuşită.

Tratați cavităţile?

Cavităţile sunt definite de Hulda Clark ca fiind zonele rămase după extracţia dintelui în os, nechiuretate, care dezvoltă ţesut de granulaţie în timp(puroi şi infecţie). Se pot observa pe radiografie prin lipsa aspectului dantelat tipic osului. În protocolul naţional din România, care este mai drastic decât cel din Spania, renumit în anumite cercuri, extracţia dintelui se face cu chiuretaj alveolar postextracţional obligatoriu până în os sănătos (nu doar cu îndepărtarea ligamentelor care leagă dintele de parodonţiu aşa cum cere Hulda Clark), cu luxarea alveolei postextracţional adică exact aşa cum spune Hulda Clark că ar dori să realizeze medicii. În plus se recomandă o radiografie de control la minim 6 luni, eu recomand chiar completarea cu CBCT în anumite situaţii neclare pe radiografia de control, pentru a vedea dacă există structurare osoasă corectă postextracţional sau s-a format ţesut de granulaţie. Daca aceasta situaţie apare, se reintervine şi se chiuretează până în os sănătos de către chirurgul colaborator al cabinetului, urmând o nouă monitorizare la 6 luni. Legat de lavajele cu lugol, aşa cum am specificat deja, respect protocoalele naţionale pentru extracţii care specifică lavaje cu soluţii slab antiseptice de tip apă oxigenată, iar antibioterapie postextracţională recomand doar în cazul extracţiilor laborioase sau multiple, conform noilor protocoale în antibioterapie. Adaug la final pansament compresiv cu traista ciobanului în  soluţie izotonă sterilă.

Realizarea lucrărilor protetice

Acestea se realizează în concordanţă cu protocoalele naţionale, la care adaug: nu folosesc aliajele de nichel-crom şi cobalt-crom direct în gură. Acestea sunt folosite ca suport, atunci când sunt necesare, acoperite integral de ceramica dentară dacă este o zona unde nu pot folosi ceramica presată. Pe partea interioară unde se plaseaza metalul de suport, lucrările sunt cimentate la dinte ceea ce înseamnă că metalul nu întâlneşte saliva nicăieri. Aşa cum am mai spus în acest articol despre medicina integrativă, nici zirconiu nu folosesc pe faţa ocluzală sau incizală (cea pe care se mestecă). Nu folosesc ceramică care conţine litiu, aluminiu sau ytrium. La persoanele cu afectări tumorale se lucrează doar în colaborare şi ghidaj cu medicul oncolog curant. Există şi spitale alopate şi clinici integrative de tratament, cu medici oncologi specializaţi, în România.

Legat de lucrările protetice mobile din acrilat, acestea fiind agreate de Hulda Clark, adaug doar că este mai bine să se folosească acrilat transparent în contact cu gingia. Dinţii din seria folosită la lucrare sunt atent curăţaţi de tehniciana cu care colaborez înainte de a fi integraţi în lucrare.

Curăţarea lucrărilor protetice, în gură, se realizează cel mai bine cu duş bucal cu tanc independent pentru soluţiile de lavaj (vezi aici un exemplu), detaliile particulare urmând să le ofer în cabinet. Astfel se obţine o curăţire blândă şi în acelaşi timp eficientă inclusiv sub lucrări, în zonele de contact cu gingia.

Aţa dentară, periuţele cu peri naturali sau realizate artizanal din crengi de copac şi scobitorile afectează gingia, lucrările dentare şi dinţii.

Realizarea obturaţiilor coronare sau plombele

Nu sunt de acord cu ceea ce propune Hulda Clark privitor la înlocuirea obturaţiilor coronare cu ZOE şi a lucrărilor protetice fixe cu cele mobile din acrilat, datorită modificărilor de poziţie a dinţilor ce pot apărea, a aspectului  şi ataşării slabe la dinte a plombelor cu ZOE.  Acestea pot duce în timp la alte modificări patologice. Protezarea problemelor apărute la nivel dentar este foarte necesar să fie făcută, utilizând la maxim ceea ce materialele dentare de acum pot oferi.

Există compozite dentare eficiente în tratamentul cariilor simple, de exemplu ceea ce folosesc eu în cabinet acum, un compozit de la Voco denumit  Admira fusion (vezi aici și aici), ce nu conţine răşini conventionale de tip Bis-gma, bis fenol, udma, etc, aluminiu, ytrium, litiu, care după finalizare primesc un lac dentar simplu ce conţine colofoniu, pentru sigilarea completă a plăgii dentare (pentru medici, vezi tehnicile vechi de preparare a cavităţilor pentru amalgamul dentar din cartea de cariologie şi odontoterapie restauratoare). (Mulţumesc, Mihai, pentru informaţiile şi discuţiile frumoase ce au dus la acest protocol nou de lucru implementat de mine acum în cabinet!)

Legat de implanturile dentare, sunt de acord cu folosirea lor atunci când planul de tratament impune alegerea; plasarea şi planul protetic de tratament fiind realizat de medic colaborator specializat. Am ales doar implanturi care au acoperită suprafaţa cu calciu sau hidroxiapatită, care au trecut testul timpului şi au un procent de reuşită în timp mare.

Calea de mijloc, medicina dentară integrativă

Medicina integrativă acceptă faptul că ceea ce se petrece la nivelul gurii poate influenţa restul corpului la fel cum ceea ce se petrece în restul corpului şi în mintea persoanei poate avea reverberaţii la nivel bucal, dacă aceasta este zona de somatizare aleasă de persoană.

Nu îmi plac fricile sau chiar fobiile induse de lideri de opinie de tip Hulda Clark, fundaţia Price sau dr. Huggins. Acestea se transformă în blocaje mentale care mai devreme sau mai târziu determină somatizări, crescând necesarul de terapie al persoanei, în mod nepermis medical şi etic.

Medicina integrativă foloseşte toate cunoştinţele medicului, respectând protocoalele naţionale de lucru (vezi aici), în folosul maximal al pacientului, utilizând normele de valori după care se ghidează pacientul. Toate acestea se practică folosind studii statistice, informaţii confirmate medical şi clinic. Se utilizeaza bunul simţ medical, fără a introduce medicul sau pacientul într-un concept de tip Pat al lui Procust care determină bulliyng medical.

Folosind mai multe moduri de a privi medical pacientul, creşte procentul de reuşită al manoperelor efectuate şi gradul de mulţumire al celor ce aleg să îmi fie pacienţi.

Pacienţii alergici nu sunt nici mulţi nici puţini. Consider că supratratamentul cu aplicarea unor principii de lucru speciale (de tip testare pentru alergeni, dezintoxicare, chelare) la toate persoanele nu este un mod de lucru favorabil doctorului stomatolog. Un medic ce gândeşte fin, inteligent, ştie să aleagă elementele necesare în stabilirea diagnosticului corect la nivel minimal şi maximal în acelaşi timp, fără a speria sau a cheltui inutil în etapa de diagnoză sau în etapa de terapie.

Testarea pentru alergeni, poate determina, dacă este realizată incorect, un prim contact cu alergenul respectiv şi un test fals negativ. Analizele de sânge pentru imunoglobuline M şi G sunt utile doar dacă sunt apreciate de un alergolog în colaborare cu medicul stomatolog. Aşadar eu ca doctor stomatolog pot doar să refer către un alergolog pentru testare modernă şi confirmarea unei alergii după observarea unei afectări de tip alergic. Şi, pot ajuta la tratarea gingivitei alergice conform celor cunoscute de mine „în zona mea de acţiune”. În acest mod aleg să reduc deştept necesarul financiar pentru tratament al pacientului.

Consider că astfel respect maximal demnitatea şi alegerile personale ale pacientului, dar şi ale mele, după şcolile şi cursurile urmate.

Am decis informat să nu folosesc aparate care introduc curenţi electrici sau magnetici în corp în plus, lumina de tip laser stomatologic.

Este confirmat statistic faptul că anumite tipuri de alergii sau toxine acumulate, sunt determinate de blocaje mentale care pot fi îndepărtate de către un psiholog specializat, însă din nou este necesară o colaborare în echipă extinsă pentru a determina situaţiile în care se aplică acest tip de abordare.

Mulţumesc Diana (i.m.), Gogu, Mihai, Marius, Anca, Florin, Daniela, Silvia pentru întrebările elaborate diplomat , structurat, cu multe exemple ce au fost de un real ajutor în alegerile terapeutice din acest domeniu al stomatologiei biologice, înalt manipulativ, şi în realizarea acestui articol.

Până la întrebările puse de voi nu înţelegeam de ce apar anumite reacţii, în mass-media, împotriva doctorilor stomatologi şi a domeniului Stomatologie în general.

Pot adauga la final o întrebare pentru eternitate ca în caietele din liceu: cine e Hulda Clark şi care a fost procentul ei real de reuşită în tratamentele medicale efectuate?

În încheiere, la orice mail ce conţine până la 5 întrebări, primit de la tine la adresa contact@dentree.ro  voi răspunde lămuritor cât pot de repede. În plus, dacă îmi trimiţi şi radiografie digitală la dinţii la care doreşti să îţi răspund, vei primi sfaturi gratuite de la mine.

Îţi doresc să ai zile cu soare în suflet şi să muşti din viaţă cu plăcere.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Dă mai departe
Scroll to Top